- Harry Potter, en venstreside-helt

Fransk filosof med klar dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Samtidig som den franske utgaven av sjuende og siste bok om Harry Potter kom ut på markedet, trykket avisa Liberation følgende på sin forside:

«Er Harry Potter venstrevridd?»

Avisa hadde invitert filosofen Jean-Claude Milner til å analysere verdens mest leste tenåringshelt, og over to sider tolket han Potter som er en reaksjon på den liberale revolusjonen startet i Storbritannia under Margaret Thatcher.

- Når man leser Potter, får man følelsen av at J.K. Rowling føler - som så mange kultiverte briter - at det skjedde en katastrofal thatcherrisk revolusjon, og at kulturen nå bare kan overleve som en okkult vitenskap, skriver han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Milner mener «muggles» eller «gomper» på norsk - som altså er vanlige, umagiske mennesker - representerer det ukultiverte borgerskapet som tjente seg rike under Thatcher og senere Tony Blair.

- I J.K. Rowlings verden representerer gompene Thatcher-Blair-middelklassen (fra lavere til øvre middelklassen), og de andre representerer det kultiverte folket, det fattige aristokratiet, folk du kunne forvente å finne i privatskoler og på Cambridge-universitetet, mener han videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer