- Harry Potter, en venstreside-helt

Fransk filosof med klar dom.

(Dagbladet.no): Samtidig som den franske utgaven av sjuende og siste bok om Harry Potter kom ut på markedet, trykket avisa Liberation følgende på sin forside:

«Er Harry Potter venstrevridd?»

Avisa hadde invitert filosofen Jean-Claude Milner til å analysere verdens mest leste tenåringshelt, og over to sider tolket han Potter som er en reaksjon på den liberale revolusjonen startet i Storbritannia under Margaret Thatcher.

- Når man leser Potter, får man følelsen av at J.K. Rowling føler - som så mange kultiverte briter - at det skjedde en katastrofal thatcherrisk revolusjon, og at kulturen nå bare kan overleve som en okkult vitenskap, skriver han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Milner mener «muggles» eller «gomper» på norsk - som altså er vanlige, umagiske mennesker - representerer det ukultiverte borgerskapet som tjente seg rike under Thatcher og senere Tony Blair.

- I J.K. Rowlings verden representerer gompene Thatcher-Blair-middelklassen (fra lavere til øvre middelklassen), og de andre representerer det kultiverte folket, det fattige aristokratiet, folk du kunne forvente å finne i privatskoler og på Cambridge-universitetet, mener han videre.

Harry Potter og vennene hans på Galtvort opponerer slik mot den pengegriske markedsøkonomien, og blir en krigsmaskin mot Thatcher-Blair-farget og amerikansk livsstil, ifølge Milner.

Så blir det kanskje litt ironisk at Harry Potter er en kilde til stor fortjeneste for enkelte:

POLITISK MOTSTANDSKAMP: Den franske filosofen Jean-Claude Milner ser på Harry Potter og vennene hans som opposisjonelle i et liberalistisk og ukultivert Storbritannia. Foto: FILMWEB
POLITISK MOTSTANDSKAMP: Den franske filosofen Jean-Claude Milner ser på Harry Potter og vennene hans som opposisjonelle i et liberalistisk og ukultivert Storbritannia. Foto: FILMWEB Vis mer

En førsteutgave av «Harry Potter and the Philosopher\'s Stone» ble ifølge Reuters nylig solgt for 19 700 pund eller 223 000 kroner.

SERIEN ER FULLENDT: I sommer kom den sjuende og siste romanen om Harry Potter på engelsk. Nå kommer den snart også på norsk.
EN HELT FOR VENSTRESIDA: Harry Potter i skuespilleren Daniel Radcliffes skikkelse.