Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Harry Potter»-forfatteren ble avvist etter millionsuksessen. Nå inspirerer hun fansen

Viser fans på Twitter at det kan lønne seg å stå på.

SUKSESSHISTORIE: Joanne Rowling, eller J. K. Rowling, ga i 1997 ut den første boka i serien om Harry Potter. Siden har hun blitt en av verdens mestselgende forfattere. Det har derimot ikke alltid vært lett for Rowling. I går delte hun gamle avvisningsbrev på Twitter, for å motivere unge forfattere. Foto:  Dan Hallman/Invision/AP, NTB Scanpix
SUKSESSHISTORIE: Joanne Rowling, eller J. K. Rowling, ga i 1997 ut den første boka i serien om Harry Potter. Siden har hun blitt en av verdens mestselgende forfattere. Det har derimot ikke alltid vært lett for Rowling. I går delte hun gamle avvisningsbrev på Twitter, for å motivere unge forfattere. Foto: Dan Hallman/Invision/AP, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joanne Rowling, bedre kjent av verden som J. K. Rowling, skrev seg inn i historien da «Harry Potter og de vises sten» kom på markedet i 1997.

Siden har stjerna fulgt på med flere bestselgere i serien om den unge trollmannsgutten, men hun har også gitt ut urelaterte verk.

I 2013 ga hun ut boka «The Cuckoo's Calling», under pseudonymet Robert Galbraith. Til tross for å allerede ha en bibliografi på flere bøker bak seg, ble denne boka avvist av flere forlag.

I går valgte Rowling å dele noen av avisningsbrevene med fans på Twitter.

- Skulle ikke gi opp Over sju millioner mennesker over hele verden følger Rowlings Twitter-konto. Der stiller de stadig spørsmål til forfatteren, ofte vedrørende Harry Potter. 

Det er kjent at bøkene om trollmansverdenen først ble avvist en rekke ganger.

En fan spurte om å få se noen av avvisningsbrevene fra forlagene som hadde takket nei bokserien som solgte over 400 millioner eksemplarer, ifølge The Guardian

I stedet viste hun fram pseudonymet Galbraiths avvisninger. Det til stor interesse fra fansen.

- Jeg skulle ikke gi opp før hvert eneste forlag hadde sagt nei til boka, men jeg fryktet at det faktisk ville skje, skriver hun.

På spørsmål om hva som motiverte henne, skrev hun at man må kjøre på om man ikke har noe å tape.

- Jeg hadde ikke noe å tape, og noen ganger er det det som gjør det modig nok til å prøve, forklarte stjerneforfatteren. 

Fjernet signaturene Rowling påpeker at dette ikke er noe svertekampanje mot forleggerne som sa nei til hennes alter ego.

Derfor har hun valgt å fjerne signaturene på brevene hun har lagt ut bilde av.

Hun påpeker at en av forleggerne som takket nei til Harry Potter, også sendte den «frekkeste» avvisningen til Galbraith.

Hylles i sosiale medier Dette er ikke første gang Rowlings meldinger på Twitter tar av i sosiale medier. 

Det var i 2007 at J.K Rowling fortalte sine lesere at karakteren Humlesnurr fra «Harry Potter»-bøkene er homofil

I fjor fikk Rowling følgende spørsmål på Twitter:

- Jeg lurer på hvorfor du sa at Humlesnurr er homofil, jeg ser ham ikke på den måten, skrev Twitter-brukeren Ana Kocovic.

Svaret som fikk sosiale medier til å koke var noe så enkelt som «Kanskje fordi homofile mennesker ser ut som... mennesker?»

Rowling fikk også nettet til å koke da tidligere skuespiller i den magiske serien, Michael Lewis, hadde en lettkledd photoshoot.

Han spilte karakteren Nilus Langballe i serien, en klønete magistudent.

«Ikke så ille som å se Dan i Ecuus - men ganske nære. Kan jeg vennligst få en advarsel neste gang?» skrev forfatteren på Twitter da hun så de lettkledde bildene.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart