Harry Potter gjorde årets beste kino-åpning

161 026 så filmen i helga.

(Dagbladet.no): Det var ingen tvil om hvilken film nordmenn helst ville se på kino i helga. Hele 161 026 har sett «Harry Potter og Halvblodsprinsen» siden premieren forrige fredag. Til sammenligning var det «bare» 49 715 som løste billett til nummer to på lista, «Istid 3».

- Det er den desidert største åpningen til en film i Norge i år, sier presseansvarlig hos distributøren Sandrew Metronome, til Dagbladet.no.

Lojale fans
Han er svært fornøyd med kinotallene.

- Det er jo hyggelig å komme på jobb på mandag med de tallene der. Det er alltid vanskelig å spå hvordan det vil gå med oppfølgere. Av og til slår de til og av og til ikke. Veldig ofte mister folk interessen etter film nummer to og tre. Men Harry Potter-filmene har vært ganske stabile når det gjelder billettsalg, sier han.

«Harry Potter og Halvblodsprinsen» ligger litt bak film nummer fire og fem i antall seere for åpningshelgen, men det er stort sett små tall som skiller de ulike filmene i serien. Potter-fansen er med andre ord en svært lojal gjeng.

Internasjonal rekord
- Årsaken er selvfølgelig de populære bøkene, pluss at Potter-universet har klart å utvikle seg fra eventyr til en litt mer voksen tematikk og dramaturgi. De som så den første filmen som barn, har nå blitt voksne. Samtidig har det kommet en ny generasjon lesere til, sier Namtvedt.

«Harry Potter og Halvblodsprinsen» har også gjort det svært bra internasjonalt. Verdenspremieren var forrige onsdag, og i løpet av de fem første dagene ble det solgt billetter for 396,7 millioner dollar, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Filmen slo den gamle rekorden for en fem dagers-åpning, som ble satt av «Spider-Man 3» i 2007. Den solgte billetter for 381,7 millioner dollar.

Midnattspremieren i USA spilte inn 22,2 millioner dollar, og knuste med det rekorden til fjorårets store sommerfilm i USA, «The Dark Knight».

Den nye Potter-filmen føyer seg dermed pent inn i rekken av innbringende filmer om trollmannseleven. De fem første filmene i serien har totalt spilt inn svimlende 24 milliarder på kino verden over.