Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Harry Potter har ødelagt barnelitteraturen

Alle forsøker å kopiere, mener litteraturprofessor.

(Dagbladet.no): Den massive suksessen med JK Rowlings «Harry Potter»-serie, har skapt vansker for resten av bokbransjen. Nå forsøker andre forfattere å kopiere suksessen, noe som kan skape dårligere barne- og ungdomslitteratur, sier litteraturprofessor Antonio Faeti til Vårt Land.

Under barnebokmessa i Bologna kommer litteraturprofessoren, som leder juryen som deler ut priser under arrangementet, med et hjertesukk overfor avisa.

- Nå sitter det forfattere over hele verden og prøver for harde livet å skrive noe som ligner på Harry Potter. Jeg har studert barnelitteratur i 50 år, og noe slikt har aldri hendt før. Vi vet ennå ikke hvilke konsekvenser dette vil få på lengre sikt, sier Faeti.

Faeti underviser for tiden i litteratur ved universitetet i Bologna. Han mener at barne- og ungdomsbøker som gis ut er blitt alt for like.

- Det er et problem at mengden bøker som kommer ut er så stor, og vi har ikke tilstrekkelig med kompetente kritikere til å bedømme det som utgis, og veilede lesere i forhold til hva som er godt og hva som er dårlig, sier Faeti til Vårt Land.

Dagbladets litteraturanmelder, Cathrine Krøger, er enig i at det har oppstått en ensretting av barne- og ungdomslitteraturen.

- Dette er egentlig to diskusjoner. Den ene er at fantasy-sjangeren dominerer barne- og ungdomslitteraturen, den andre er at det er en kjennsgjerning at det kommersielle bestselgerkjøret også gjennomsyrer barnelitteraturen, sier Krøger til Dagbladet.no.

Krøger mener at JK Rowling med Harry Potter-bøkene klarte å inkorporere elementer som har fenget barn og ungdom siden barnelitteraturens begynnelse: foreldreløshet, barnet som helt, overnaturlighet osv. Og at dette også er fantasy-sjangerens styrke. Hun tror også at de som hevder at mange barn ikke ville ha lest hvis det ikke var for Harry Potter, har helt rett.

«Vik fra meg, smusslitteratur!». Foto: Filmweb
«Vik fra meg, smusslitteratur!». Foto: Filmweb Vis mer

- Språket i disse bøkene blir dårligere og dårligere, men dette med fantasy er litt spesielt. Det er en så sterk sjanger at jeg tror man blir hekta på det. En professor eller en kritiker kan kanskje påpeke at det er dårlig språk i flere av disse bøkene, men det hjelper ikke - og det er ikke sikkert det er så farlig, heller, sier Krøger.

Hun er mer kritisk til den kommersielle ensrettingen av barnelitteraturen, der bokhandlerne hyper opp enkeltbøker.

- det lønner seg mer å selge hundre eks. av èn tittel, enn hundre forskjellige titler. Det er ingen tvil om at den hypede ensrettingen er helt reell og helt ødeleggende, sier Cathrine Krøger til Dagbladet.no.

image: - Harry Potter har ødelagt barnelitteraturen
Ung Potter-fan knuger til seg «Harry Potter and the Deadly Hollows», da den ble sluppet i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media