Harry Potter hjelper barn i nød

Harry Potter-forfatter JOANNE K. ROWLING har skrevet to små bøker til inntekt for hjelpeorganisasjonen Comic Relief. Ved utgivelsen lot forfatteren seg intervjue av 12 år gamle Victor Greenstreet.

Nå kommer bøkene til Joanne K. Rowling på norsk. Her et utdrag av intervjuet som 12-åringen gjorde med henne:

- Hvorfor skrev du «Rumpeldunk gjennom tidene» og «Fabeldyr og hvor de er å finne»?

- Det er to boktitler fra bøkene om Harry. «Fabeldyr og hvor de er å finne» er ei bok Harry kjøper før han drar til Galtvort, så det er en av skolebøkene hans, og «Rumpeldunk gjennom tidene» er en bibliotekbok. Da Comic Relief spurte meg om å skrive noe for dem, tenkte jeg at det kunne være moro å skrive de to bøkene, og jeg fikk rett. Det var morsommere enn å skrive Harry Potter-bøkene.

Overtalelsen

- Hvordan ble bøkene til?

- Jeg fikk brev fra Richard Curtis, som startet Comic Relief, som spurte om jeg kunne tenke meg å skrive en novelle. Han var lur nok til å legge til: «Jeg er sikker på at du ikke vil; men vi liker bøkene dine og syntes vi måtte spørre». Det er en smart måte for å spørre noen om å gjøre noe. Nå trengte jeg egentlig ikke å overtales, jeg har alltid støttet Comic Relief og synes de gjør en fantastisk jobb. Men jeg er ikke særlig god på noveller, jeg har en tendens til å la pennen gå, så hvordan ville det være om jeg skrev et par av de titlene som har vært omtalt i romanene? Jeg klarte ikke å bestemme meg for enten «Rumpeldunk gjennom tidene» eller «Fabeldyr og hvor de er å finne», så jeg skrev begge to.

- I Storbritannia går nesten alle pengene fra bøkene til Comic Relief. Gjør de det i andre land også, hvor Comic Relief ikke er så godt kjent?

- Ja, det gjør de. Pengene går til et internasjonalt fond som hjelper barn i noen av verdens fattigste land. Det er nesten et mirakel, alle som vanligvis skal ha sin del av en bokproduksjon, har gjort jobben gratis og donerer det de ville ha tjent til Comic Relief. Det betyr at penger fra bokhandlere, papirprodusenter, forleggere og mine royalties går til Comic Relief. Så over 80 prosent av utsalgsprisen går til Comic Relief.

- Hvor mye penger håper dere å samle inn?

- Så mye som mulig, millioner på millioner. Det er viktig å huske på at hver eneste bok som blir kjøpt, kommer til å bety noe for et barn som lever i fattigdom. Så bruker du lommepengene dine og kjøper ei bok, hjelper du noen på din alder et annet sted i verden.

- Kan du fortelle meg hvor og når rumpeldunk ble oppfunnet?

- Rumpeldunk ble oppfunnet i det ellevte århundret i Rumpelmyrene, som du sikkert ikke finner på noe kart. Det er fordi trollmennene har gjort stedet umulig å finne. Opprinnelig var det et ganske enkelt spill med kosteskaft, men i løpet av noen hundre år begynte de å bruke flere baller, inntil spillet ble som vi kjenner det.

- Hvorfor bruker de fire baller?

- De begynte med bare én ball - sluffen, som er den du bruker til å score mål. Så kom klabberne for å gjøre spillet mer spennende, og til slutt fikk du gullsnoppen. Historien om gullsnoppen er så lang og innviklet at du er nødt til å kjøpe boka for å lese om den.

- Hva liker du best med rumpeldunk?

- Det er nok all volden.

- Er alle dyra i «Fabeldyr og hvor de er å finne» farlige?

- Nei. Det varierer fra de helt ufarlige, som slubbermakk, som bare sitter der uten å gjøre noe spesielt spennende, til femfoter, som er veldig farlige dyr.

- Hvilket dyr er farligst?

- Dragene. Du skal helt klart ikke bråke med en drage. Så har du dyr som akromantula, som Harry møtte i den andre boka. Men han visste ikke at det var en akromantula da han møtte den. Og lethifold, som jeg ikke ville likt å bli angrepet av, fordi jeg synes det er uhyggelig. Det smyger seg under dører om natta og kveler byttet sitt.

- Hva er det giftigste dyret?

- Du vil ikke like å bli bitt av en teve, en slags bitende fe, og det er nok ikke lurt å bli kløpet av en malaklo heller. Du blir veldig uheldig etterpå!

Suksessjokket

- Har suksessen til Harry sjokkert deg, eller trodde du alltid at han ville slå sånn an?

- Det sjokkerte meg virkelig. Jeg trodde jeg var heldig hvis jeg i det hele tatt ble antatt og utgitt. Jeg visste jeg hadde skrevet ei bok i lengste laget for dem fra åtte år og oppover. Derfor sa forlagene nei takk, de sa at den første boka var altfor lang. Da visste de i hvert fall ikke hva som kom i bok fire!

- Når du skriver om Harry, er han bygd på en gutt du kjenner?

- Nei, Harry er helt oppdiktet. Ronny var heller ikke bygd på noen, trodde jeg, men jo mer jeg skriver om Ronny skjønner jeg at han likner veldig mye på en gammel venn av meg som heter Sean. Hermine er derimot bevisst bygd på noen, og den personen er meg som ung. Hun er en litt overdrevet utgave av meg, men det er meg hun kommer fra.

Vettskremt

- Hva liker du best med suksessen med Harry?

- Å lese høyt fra bøkene. Første gang jeg skulle lese i en bokhandel, kom det fire mennesker. Det var så få at de som jobbet der, syntes synd på meg og kom og hørte på, de også. Jeg skalv så fælt at jeg kom ut av teksten hele tida. Jeg var vettskremt. Men etter det har jeg syntes det er fantastisk å lese høyt. Jeg tror mye skyldes at jeg skrev bøkene i hemmelighet så lenge. I fem år var jeg den eneste som leste et ord av dem. Så det å lese for mange hundre mennesker og høre at de ler, å svare på spørsmål og vite at de vet alt om bøkene mine - det er fortsatt like morsomt. Det jeg liker aller best, er å skrive, men det er utrolig tilfredsstillende å møte leserne.

- Hva sier barn når de får vite at det er du som har skrevet Harry Potter-bøkene?

- De morsomste er de som ikke sier noe i det hele tatt, de som bare står og stirrer på meg. Mødrene dulter dem i ryggen, og sier «Kom igjen! Si at du liker boka!». Det liker jeg.

- Kan du fortelle meg noe om den femte Harry Potter-boka?

- Den vil være av papir, og ha sider inni! Harry er med i den. Tittelen er «Harry Potter og føniks-ordenen», og jeg tror det er alt jeg vil si nå.

- Hva vil du si til barn er spesielt med disse to nye bøkene?

- Jeg ville si at du kan trylle på ordentlig hvis du kjøper bøkene. Når du betaler det de koster, kan du forandre livene til fattige barn. Du finner nok ikke noe bedre å bruke lommepengene på.