Harry Potter på avveie

Bokhandel i Canada solgte boka ei uke for tidlig.

Hver eneste nye Harry Potter bok er så godt som en statshemmelighet å regne - over hele verden. Nå har likevel det utenkelige skjedd:


Den sjette og nyeste boka, «Harry Potter and the Half-Blood Prince», har lekket ut, over ei uke før den offisielle lanseringsdatoen, melder Reuters.

Den ferske Harry-boka lanseres etter planen over hele verden den 16. juli - på lørdag. Likevel greide en bokhandler utenfor Vancouver å plassere den i hyllene og selge den over disk forrige uke.

Den canadiske distributøren, Raincoast Books Ltd., sier at et lite antall bøker ble solgt. En rettslig avgjørelse skal forhindre de heldige kjøperne fra å røpe bokas plot. Rettsordren sier også at de feilinnkjøpte bøkene skal sendes tilbake.

Det største spenningsmomentet i den nye boka er hvem av figurene i Harry Potters verden som mister livet. Bookmakere har lenge latt folk tippe på hvem som dør, og de heteste tipsene er professor Humlesnurr og Harrys venninne Cho Chang.

For å forsikre seg om at de aller første kjøperne ikke røper hemmeligheten er de lovet plaketter av boka signert av forfatteren J.K. Rowling.

Mange millioner kopier av «Harry Potter og halvblodsprinsen» som den heter på norsk er snart på tur til butikker over hele verden, og utgiverne har iverksett ekstremt strenge sikkerhetstiltak for å hindre at historien lekker ut før den skal.

Nå har det likevel skjedd.

Hemmelig eller ei - ved årsskiftet, eller kanskje allerede i løpet av helga, kommer den siste historien om den unge trollmannen til å bli årets mestselgende bok på verdensbasis.

I Skottland skal forfatteren J.K. lese høyt fra boka for en gruppe skolebarn i Edinburgh - et minutt over midnatt.

Det er ventet lange køer utenfor britiske bokhandlere fredag kveld.

Flere norske bokhandlere åpner dørene natt til lørdag slik at den ivrigste fansen allerede da kan benke seg i godstolen med noen-og-hundre-sider Harry.

Forhåpentligvis uten å vite hva som skjer.

FORFATTEREN: Joanne Kathleen Rowling lanserer selv den nye harry-boka for skotske skolebarn ved midnatt på lørdag.
STATSHEMMELIGHET: Så langt, men ikke lenger. Den nye Harry Potter boka er på avveie, og forlaget er livredd for at innholdet skal røpes.