Harry Potter som filosof

Bøkene får oss til å undre oss over verden mener forfattere. Se hva de svarte leserne!

(Dagbladet.no): - Lynarret vitner om handlekraft og tankekraft: Harry Potter er ikke bare en trollmann, han er en filosofisk trollmann. Fortellingen virvler opp spørsmål om makt og rettferdighet, om sannhet og bedrag, om døden, om vennskap, om tydning av tegn, skriver forfatterne Øystein Sjaastad og Jørgen Gaare i boka «Harry Potter - en filosofisk trollmann».

- Harry Potter-bøkene viser en slags omvendt verden, de beskriver en trollmannsverden som leseren identifiserer seg med. Slik ser vi oss selv og vår virkelighet i et trollspeil. Slik vil mye av det vi tar for gitt i vår verden se ganske latterlig ut. Og det gjør at vi stiller filosofiske spørsmål, sier Sjaastad til Dagbladet.no.

- Hvordan vil du definere filosofi?

- Filosofi er spørsmålet om hva som eksisterer, hvordan vi kan vite, og hvordan vi bør leve. Det er en veldig enkel inndeling.

Oppegående lesere

Spørsmål Gaare og Sjaastad tar opp i boka er for eksempel hvorfor Harry og Voldemort har så mye til felles, og hvorfor magikernes verden er full av byråkrati.

- Harrys magiske verden er en omvendt verden. Eller er det vår gompeverden som er bakvendtland?, spør forfatterne.

De mener Harry Potter-bøkene kan få leserne til å undre seg over tingenes tilstand.

- De som leser Harry Potter-bøkene er oppegående folk - det er krevende bøker. Slik sett ligger filosofien godt an: Harry Potter-leserne vil også greie å lese vår bok, sier Sjaastad til Dagbladet.no.

Åpner for myter

Også professor Humlesnurrs tanke-tank danner utgangspunkt for filosofiske spørsmål, mener Sjaastad og Gaare.

- Det er jo et slags basseng Harry Potter synker ned i der Humlesnurr har lagret hukommelse. Det berører en tråd som går helt tilbake til Platon, nemlig spørsmålet om mennesket har medfødt kunnskap eller om kunnskapen bare er ervervet i løpet av livet, sier Sjaastad til Dagbladet.no.

De to forfatterne har lest alle Harry Potter-bøkene på både norsk og engelsk.

- Rowling er fantasifull når det gjelder å lage fantasistørrelser som er hennes egne, men som åpner mot allmenn tenkning og myter. Vi har lest bøkene flere ganger, og oppdager nye ting hver gang, sier Sjaastad.

I går ble det forresten klart at den siste boka om Harry Potter vil hete «Harry Potter and the Deathly Hallows».

FILOSOFIENS HARRY POTTER: - Populærlitteratur kan inneholde overraskende filosofisk stoff, mener Øystein Sjaastad, som sammen med Jørgen Gaare har skrevet boka «Harry Potter - en filosofisk trollmann».