Harry vant TV-pokeren

I dag møtes styret i TV2 for å vedta det verste de vet: Å skrive ut en sjekk på 365 millioner. Sjekken går til TVNorge, og er regningen for tidligere direktør Arne Jensens pokerspill i 1997.

  • I 1997 møtte nemlig Arne Jensen den amerikanske mediegiganten SBS, og inngikk en avtale med den legendariske sjefen, Harry Sloan. TV2 hadde kjøpt minioritetsposten på 49,33 prosent i TVNorge. Nå tok de over programmeringsansvaret for kanalen, og garanterte for jevn økning av seertallene på kanalen. Avtalen har blitt et gullegg for Harry Sloan {ndash} en tikkende bombe for TV2. I ytterste konsekvens risikerte TV2 å tape en halv milliard.
  • Dagens styreforslag innebærer at TV2 betaler et engangsbeløp på rundt 365 millioner til TVNorge, samtidig som TVNorge igjen skal få bestemme selv hva de sender. De siste årene har TV2s programredaksjon bestemt både hva TVNorge skal sende {ndash} og når de skal sende det. Nå synes TV2 merarbeidet med å programmere TVNorge er dyrere enn risikoen for at kanalen skal konkurrere.
  • 365 millioner er det dobbelte av TV2s jubeloverskudd i 1998. TV2 vil ile til med å understreke at tapet egentlig ikke er så stort, siden pengene går til TVNorge, som de igjen eier halvparten av. Slik gir de halvparten av pengene til seg selv, kan de si. Men så enkelt er det ikke. For TVNorge taper penger i bøtter og spann, og trenger sårt millionene. Skulle TV2 kreve pengene tilbake fra TVNorge, vil SBS måtte få det samme. Da truer konkursen TVNorge, for ingen kan leve av å tape penger {ndash} i hvert fall ikke uten en inntektsgaranti fra TV2 i ryggen. TVNorge går en utrygg framtid i møte.
  • Hvorfor gjorde TV2 noe som i ettertid ser så dumt ut? Kanalen fryktet at en utenlandsk mediegigant skulle få til noe med TVNorge. Samtidig sto annonsørene i kø, og TV2 trodde reklameveksten ville fortsette mot himmelen. De trodde også de var flinke nok til å skape seervekst i TVNorge. De tok feil. Og siden seerveksten skulle øke år for år, ble garantismellen større for hver måned TVNorge plasket rundt med samme lave seertall.
  • Vinneren er klar: Amerikanske SBS fikk garantert inntektene, samtidig som TV2 tok jobben med både å programmere TVNorge og garanterte annonseinntektene. Selv om SBS også taper penger, er det TV2s penger de taper. For å sitere en reklame: Akkurat nå ler nok amerikanerne seg skakke av «those crazy Scandinavians».