TILBAKETRUKKET: Jo Nesbø forteller mer enn gjerne om Harry Hole, men er sparsom med detaljer om sitt eget liv. I dag kommer den niende boka om suksesskarakteren. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
TILBAKETRUKKET: Jo Nesbø forteller mer enn gjerne om Harry Hole, men er sparsom med detaljer om sitt eget liv. I dag kommer den niende boka om suksesskarakteren. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer

Harryfaktoren

Harry Hole viser frem enda flere sider i «Gjenferd». Men forfatteren bak den populære politietterforskeren, Jo Nesbø, beholder mystikken rundt egen person.

(Dagbladet): Suksessfiguren og antihelten Harry Hole har gjennom en rekke bøker løst bestialske seriemord, slitt med alkohol, levd som ensom ulv, jaget og blitt jaget. Forventningene er skyhøye når Harry Hole vender tilbake i den niende boka, «Gjenferd», som lanseres i dag.

Nøkkelfaktoren Harry Nøkkelfaktoren til Jo Nesbøs (51) svimlende suksess er nettopp Harry-karakteren, mener Hans H. Skei, litteraturprofessor og leder i Rivertonklubben.

- Harry Hole fascinerer og forundrer. Han har ryggrad og er et godt menneske. Jeg tror han appellerer til mange fordi han er vanlig, med både mislykkede og vellykkede sider, sier Skei.

Tilbaketrukket forfatter Mannen bak Harry Hole har solgt over ni millioner bøker på verdensbasis, hvorav 2,5 millioner eksemplarer i Norge. Han er Norges rikeste forfatter med en formue på 49,9 millioner, og er oversatt til 40 språk. Per dags dato ligger «Snømannen» på 10. plass på The New York Times bestselgerliste og på tredje plass på bestselgerlista til Los Angeles Times.

I dagene framover står Jo Nesbø midt i blitzregnet og medienes søkelys. Men den tilbaketrukne forfatteren holder sin egen person fjernt fra offentligheten. Pr-ekspert Jarle Aabø trekker fram nettopp Nesbøs mystiske person som den avgjørende suksessfaktoren.

- Nesbø har holdt privatlivet for seg selv og bygget en myte. Med en gang man slipper tabloidpressen inn i sofaen, mister man mystikken, sier Aabø.

Selger unna Førsteopplaget på «Gjenferd» er på skyhøye 110000 bøker, i tillegg kommer bøkene som selges via bokklubbene. Boka er allerede en bestselger — til nå har Bokklubben solgt 50000 eksemplarer. Anmelderne har vært over seg av begeistring, og Dagbladets anmelder karakteriserer Nesbø som en mester i sitt fag.

Jarle Aabø mener Nesbø har tjent på å bruke tid.

- Han er ikke pr-kåt, i motsetning til Anne B. Ragde som har blafret rundt med sine gevanter og fylt Narvesen med kiosklitteratur. Jo Nesbø har bygget seg opp bok for bok og opparbeidet et solid omdømme, sier Aabø.

-Fokusert Han trekker fram talent som enda en faktor.

FORFATTEREN: Forfatteren

Det er ikke mer enn fjorten år siden Jo Nesbø debuterte som forfatter. Nå er han Norges mestselgende. I 1997 ga han ut sin første bok, krimboka «Flaggermusmannen» med suksessfiguren Harry Hole i spissen. Til sammen er det nå utkommet åtte bøker med Hole i hovedrollen. Bok nummer ni, «Gjenferd», lanseres 9. juni. Nesbø har solgt ni millioner bøker på verdensbasis. 

Han har mottatt en rekke priser for mange av bøkene, blant annet Rivertonprisen og Bokhandlerprisen, i tillegg til utenlandske priser. Bøkene er oversatt til 40 språk, blant annet russisk og kinesisk.

Han har også opprettet en Harry Hole-pris, der vinneren får donere bort penger til formål som bekjemper analfabetisme. Foto: Lars Myhren Holand
FORFATTEREN: Forfatteren Det er ikke mer enn fjorten år siden Jo Nesbø debuterte som forfatter. Nå er han Norges mestselgende. I 1997 ga han ut sin første bok, krimboka «Flaggermusmannen» med suksessfiguren Harry Hole i spissen. Til sammen er det nå utkommet åtte bøker med Hole i hovedrollen. Bok nummer ni, «Gjenferd», lanseres 9. juni. Nesbø har solgt ni millioner bøker på verdensbasis. Han har mottatt en rekke priser for mange av bøkene, blant annet Rivertonprisen og Bokhandlerprisen, i tillegg til utenlandske priser. Bøkene er oversatt til 40 språk, blant annet russisk og kinesisk. Han har også opprettet en Harry Hole-pris, der vinneren får donere bort penger til formål som bekjemper analfabetisme. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Nesbø har et stort talent for å skape, enten det gjelder regneark som finansanalytiker, folkelige melodier som musiker eller gode bøker, mener Aabø. Jo Nesbø debuterte på Aschehoug forlag i 1997 med «Flaggermusmannen».

Forlagssjef Trygve Åslund karakteriserer Nesbø som en målrettet forfatter med stor følsomhet.

- Han er fokusert, hardtarbeidende og har noe å melde, sier Åslund. Også han trekker fram Harry Hole-karakteren som et sterkt trekkplaster.

FORRETNINGSMANNEN:  Det er ingen tvil om at Jo Nesbø har nese for business. I all suksessen som forfatter er det lett å glemme at han faktisk har bedre greie på økonomi enn andre forfattere. Der de aller fleste har en hjernehalvdel som utmerker seg best, sjonglerer Jo Nesbø mellom både den praktiske og den kreative siden. Suksessforfatteren er faktisk utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Handelshøgskolen i Bergen, og i flere år jobbet multitalentet som aksjemekler og journalist. Foto: Lars Myhren Holand
FORRETNINGSMANNEN: Det er ingen tvil om at Jo Nesbø har nese for business. I all suksessen som forfatter er det lett å glemme at han faktisk har bedre greie på økonomi enn andre forfattere. Der de aller fleste har en hjernehalvdel som utmerker seg best, sjonglerer Jo Nesbø mellom både den praktiske og den kreative siden. Suksessforfatteren er faktisk utdannet siviløkonom og finansanalytiker fra Handelshøgskolen i Bergen, og i flere år jobbet multitalentet som aksjemekler og journalist. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

- Leserne blir betatt av gode romanfigurer. Halvparten av dem som leser Nesbø nå, leser for å se hvordan det går videre med Harry, sier forlagssjefen.

Multitalent Til tross for sitt tilbaketrukne privatliv, har Jo Nesbø vært profilert som fotballspiller, klatrer, artist og låtskriver i Di Derre, aksjemekler og journalist. I sommer tar den tidligere Di Derre-vokalisten mikrofonen fatt igjen. 2. august synger Nesbø i Vår Frue Kirke under Olavsfestdagene i Trondheim.

- Alt han tar i blir til gull Pr-ekspert Elizabeth Hartmann fra Siste Skrik kommunikasjonsbyrå mener den vanvittige suksessen har en selvforsterkende effekt.

- Alt han tar i blir til gull, og den forrige suksessen legger til rette for den neste. Nesbø leverer, og så lenge han innfrir, ser leserne fram til neste bok med forventning, sier Hartmann.

Hun tror også Nesbø vinner på sin personlighet.

ARTISTEN: I 1990 dukket popgruppa Di Derre opp, med fire musikere fra Molde, deriblant Jo Nesbøs bror Knut. Jo Nesbø var vokalist og låtskriver. I 1993 kom debut-CD-en, og året etter kom braksuksessen «Jenter & sånn», som solgte 190000 eksemplarer og toppet VG-lista. Ga ut fem album totalt. Ga ut soloplata «Karusellmusikk» i 2001.Foto: KJELL LANGMYREN
ARTISTEN: I 1990 dukket popgruppa Di Derre opp, med fire musikere fra Molde, deriblant Jo Nesbøs bror Knut. Jo Nesbø var vokalist og låtskriver. I 1993 kom debut-CD-en, og året etter kom braksuksessen «Jenter & sånn», som solgte 190000 eksemplarer og toppet VG-lista. Ga ut fem album totalt. Ga ut soloplata «Karusellmusikk» i 2001.Foto: KJELL LANGMYREN Vis mer

- Han virker reflektert og klok. Han gir akkurat nok av seg selv til at folk vil ha mer, mener Hartmann.

MILLIONÆREN:
Har solgt over ni millioner bøker på verdensbasis, hvorav 2,5 millioner eksemplarer i Norge. I 2009 sto privatpersonen Jo Nesbø oppført med en formue på nesten 50 millioner kroner. Inntekten samme året var på 8,3 millioner kroner. Nesbøs enmannsforetak Skriveverkstedet, hadde i 2009 verdier for 44 millioner kroner.
Foto: Lars Myhren Holand
MILLIONÆREN: Har solgt over ni millioner bøker på verdensbasis, hvorav 2,5 millioner eksemplarer i Norge. I 2009 sto privatpersonen Jo Nesbø oppført med en formue på nesten 50 millioner kroner. Inntekten samme året var på 8,3 millioner kroner. Nesbøs enmannsforetak Skriveverkstedet, hadde i 2009 verdier for 44 millioner kroner. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer
SPORTSMANNEN: Jo Nesbø ble først kjent som var fotballspiller og målet var å bli profesjonell fotballspiller i Tottenham. Som 17-åring debuterte han på A-laget til Molde Fotballklubb, skulket skolen og konsentrerte seg om fotballen. Etter ei tid røk begge korsbåndene, og fotballkarrieren fikk en brå slutt. Har nå som mål å bli Norges beste klatrer. Foto: Lars Myhren Holand
SPORTSMANNEN: Jo Nesbø ble først kjent som var fotballspiller og målet var å bli profesjonell fotballspiller i Tottenham. Som 17-åring debuterte han på A-laget til Molde Fotballklubb, skulket skolen og konsentrerte seg om fotballen. Etter ei tid røk begge korsbåndene, og fotballkarrieren fikk en brå slutt. Har nå som mål å bli Norges beste klatrer. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer