Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Harrys farefulle ferd til Hollywood

NEW YORK (Dagbladet): Hvordan skal det gå med Harry Potter i Hollywood? J.K. Rowling har solgt rettighetene til Warner Bros. som har satt «Hjemme alene»-regissør Chris Columbus på saken. Spørsmålet er om Columbus kan konkurrere med fantasibildene mange millioner barn selv har laget seg etter å lest seg gjennom fire bøker om Harry og magikerskolen. Det eneste man vet i Hollywood, er at filmatisering av bøker svært ofte går galt. Og at produsenter ikke leser bøker. De leser avtaler og tenker profitt.

  • - Harry Potter-leserne har laget sitt eget Potter-univers som de elsker, sier David Thomson, som har skrevet bok om emnet.

- Hvis bøkene har satt i gang en intens fantasiverden, er muligheten for å bli skuffet over filmen enda større, sier Thomson til Washington Post.

Barns fantasi er ofte langt mer fargerik og spennende enn det Hollywood klarer å produsere. Og når man vet at millioner av barn sto i kø sist helg for å skaffe seg en bok på 700 sider, er det ikke tvil om at Harry får ting til å skje inni hodene til leserne. Særlig fordi flere små amerikanske barn uttalte skråsikkert på tv at denne boka, «Harry Potter and The Goblets of Fire», skulle de lese minst tre ganger i sommer. Så langt er det solgt over fire millioner bøker i USA.

  • Mens foreldrene sitter fjetret til tv-skjermene i USA og ser på amerikanernes versjon av Robinson, som her heter «Survivor», sitter barna i en krok og leser Harry Potter. Barnepsykologer, lærere og engasjerte foreldre jubler. Amerikanske barn leser! De blåser i tv og sport og kommer vandrende ut fra sine hemmelige rom med stjerner i øynene.
  • Og i Hollywood sitter filmselskapet og gnir seg i hendene og tror Harry-feberen kan gi millioner i kassa. For ikke å snakke om alt krimskramset som kommer til å følge i filmens kjølvann. Det triste er at Hollywood ofte behandler gode bøker dårlig. Eller rett og slett bare tåpelig. Gjør man begge deler, kan en Harry Potter-film synke som en magikers stein.
  • Steven Spielberg skulle egentlig lage filmen, men trakk seg da Rowling krevde en engelsk hovedrolleinnehaver. Og skrekkvisjonen var en Harry spilt av en Macaulay Culkin-type, eller i verste fall Robin Williams, som tilsynelatende kan spille alt fra roboter til kvinner.

Folk som ikke har lest bøkene har størst sjanse til å like en Harry Potter-film, er håpet. Men hvem er det som IKKE har lest bøkene om Harry Potter? spør Washington Post ondskapsfullt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media