DONGERY: Tegneseriekollektivet elsker å harsellere med kontorarbeid og forretningsmenn. Nå får de en fast spalte i Dagbladet. Foto: André Løyning
DONGERY: Tegneseriekollektivet elsker å harsellere med kontorarbeid og forretningsmenn. Nå får de en fast spalte i Dagbladet. Foto: André LøyningVis mer

Ny tegneserie i Dagbladet

Harselerer med nyheter i ny tegneserie i Dagbladet

Dongerykollektivet med ny tegneseriespalte.

(Dagbladet): «Dongery klikker» er navnet på den nye tegneserien i Dagbladet.

- Aviser har jo ofte fine oppslag som forteller litt, og så må man klikke videre for å vite resten. Overskriftene er ofte fine haikudikt, som vi tar utgangspunkt i, tolker helt fritt og dikter videre, sier Flu Hartberg i Dongerykollektivet til Dagbladet.

HOVEDKVARTERET: Kristoffer Kjølberg fantaserer om at hovedkvarteret til Dongery ser ut som dette. Illustrasjon: Kristoffer Kjølberg
HOVEDKVARTERET: Kristoffer Kjølberg fantaserer om at hovedkvarteret til Dongery ser ut som dette. Illustrasjon: Kristoffer Kjølberg Vis mer

Han er en av seks menn som til sammen utgjør det kreative kunsterkollektivet «Dongery».

- Det har lenge vært en drøm å få hele Dongery-kollektivet inn i spaltene. De er flinke, frekke og fulle av faenskap, og passer derfor perfekt inn på Dagbladets tegneseriesider. Dette tror jeg kan bli veldig gøy, sier Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten.

- Harsellerer med kontor og kontorarbeidere

Det å se på vanlige ting med et litt annerledes blikk er blitt en spesialitet for Dongerykollektivet. Spesielt elsker de å harsellere med kontor og kontorarbeidere.

- Det går ofte igjen i tegneseriene våre. Bendik Kaltenborn, særlig, er helt besatt av forretningsmenn. Jeg tuller ofte med arbeidsplasser og sånn. Vinlotteri, for eksempel. Sånne begreper som vi egentlig ikke kan noe særlig om, sier Hartberg.

Harselerer med nyheter i ny tegneserie i Dagbladet

Flere av medlemmene i kollektivet fant hverandre allerede på videregående skole. Nå er de godt voksne, og har alle sine egne karrierer, men kollektivet holder stadig sammen. Hovedgeskjeften er tegneserier, men de har også produsert andre ting, som film, fanziner og kunstinstallasjoner.

Kreativt kunstnerkollektiv

- Vi er en konspirasjon av kunsteriske krefter, dyrket fra vår egen stil og forståelse av hva som er morsomt. Vi lever i vår egen boble, forklarer Hartberg.

Tegneseriestripene som skal gjeste Dagbladet hver lørdag framover, og kommer til å erstatte Flu Hartbergs «Jasmin fra Biri» og «Moderator», som nå har gått ferdig sine runder.

Lages på omgang

Stripene kommer kunstnerkollektivet til å rullere på å lage. Først ut er Kristoffer Kjølberg, som har laget en historie ut av en overskrift han fant i lokalavisen «Firda».

- Det kommer til å komme mye fra lokalaviser. Lokalaviser er gøy, sier Hartberg.

Han forklarer at det ikke kommer til å være én fast som tegner lørdagens stripe, men at det er fritt fram for de i kollektivet som ønsker å bidra. Ofte samarbeider de også om en tegneserie.

- Når vi treffes jobber vi ofte kollektivt. Vi jammer, sier Hartberg.

Den aller første av tegneserien «Dongery klikker» vil komme i lørdagsutgaven av Dagbladet.