DEBATT

Coronaviruset:

Harvard-studien antyder ikke at svenskene har valgt en bedre metode enn oss

Jeg har faktasjekket Dagbladets sak.

LEGE: Gunhild Alvik Nyborg mener funnene fra Harvard-studien vanskelig kan overføres direkte til en virkelig situasjon.
LEGE: Gunhild Alvik Nyborg mener funnene fra Harvard-studien vanskelig kan overføres direkte til en virkelig situasjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Faktasjekk av Dagbladet: «Isolasjon kan være verre enn ingen coronatiltak, ifølge forskere ved Harvard».

Stemmer det at Harvard-forskerne konkluderer med at Sverige kan ha rett? Dagbladet omtaler 2. april en rapport fra forskere ved Harvard Universitet. Studiens formål var å undersøke effekter av sosial distansering som tiltak under Covid-19-epidemien. I tillegg ønsket man å studere mulige effekter for helsevesenet av en tenkt sesongvariasjon i Covid-19-infeksjon under slike tiltak.

Man har skissert flere mulige forløp, der det mest gunstige baserer seg på at den effektive reproduksjonsraten (Re) reduseres med 60 prosent som følge av tiltakene. Forskerne fant at - i deres modell - vil man selv med en langvarig «lockdown» på hele 20 uker risikere å se en oppblussing av epidemien etter heving av tiltakene, der oppblussingen kan bli like kraftig som det man ville sett opprinnelig, uten lockdown, fordi man i løpet av tiltakene ikke har bygget nevneverdig immunitet i befolkningen.

Sesongvariasjon kan også bidra negativt, dersom en slik forsinket topp faller i en periode med mye pågang fra pasienter med andre luftveisinfeksjoner, og dersom Re for SARS-CoV-2 øker på vinterstid i forhold til sommer. Man fant ikke tegn til varig effekt av bare én midlertidig lockdown.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer