Harvey Weinstein er arrestert og siktet for voldtekt. Kom smilende ut av stasjonen

Meldte seg frivillig til politiet fredag ettermiddag.

OVERGIR SEG: Harvey Weinstein har overgitt seg til politiet i New York, melder nyhetsbyrået AP. Tidlig fredag morgen New York-tid ankom han politistasjonen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Filmprodusent Harvey Weinstein (66) har overgitt seg til politiet i New York fredag, melder nyhetsbyrået AP.

Ifølge CNN er Weinstein arrestert, og vil siktes av påtalemyndigheten på Manhattan for angivelig å ha voldtatt en kvinne og tvunget en annen til å utføre oralsex, forteller en kilde nært etterforskningen til CNN.

Etter en tid inne i politilokalene kom Weinstein ut av hovedinngangen i håndjern, smilende, for å så bli fraktet videre til rettssalen hvor han blant annet skal ta stilling til siktelsen og skyldspørsmålet.

GLISER: Voldtektssiktede Harvey Weinstein fraktes til retten i New York. Foto: NTB Scanpix
GLISER: Voldtektssiktede Harvey Weinstein fraktes til retten i New York. Foto: NTB Scanpix Vis mer

For oversikt, les Dagbladets store metoo-tidslinje her.

Det er ventet at Weinstein må møte i retten seinere i dag. Kausjonssummen er satt til 2 millioner dollar, skriver CNN.

MELDTE SEG: Harvey Weinstein (66) på vei inn dørene til politistasjonen. Foto: NTB Scanpix
MELDTE SEG: Harvey Weinstein (66) på vei inn dørene til politistasjonen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Baseres på sterkt vitnemål

The New Yorker avslører at vitnemålet til Lucy Evans, en markedsføringskonsulent og tidligere aspirerende skuespiller, som har anmeldt Weinstein for overfall i 2004, skal stå sentralt i etterforskningen.

En politikilde sier til magasinet at Evans er et høyt kredibelt vitne med sterke og bekreftede bevisopplysninger om Weinstein. Hun bekrefter at hun selv nå har besluttet å anmelde Weinstein, etter å ha vært i kontakt med politiet siden oktober i fjor.

– Til slutt må du tenke på hva som er til beste for menneskeheten, og for alle kvinner, sier Evans til The New Yorker.

STORT PRESSEOPPBUD: Pressekorps og politi var til stede i New York fredag. Foto: NTB Scanpix
STORT PRESSEOPPBUD: Pressekorps og politi var til stede i New York fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Varslet overgivelse

Tidlig fredag morgen New York-tid ankom Weinstein politistasjonen. Han har i lang tid vært etterforsket av politiet i Los Angeles, New York og London, beskyldt og anmeldt for flere voldtektssaker, overgrep og sextrakassering.

Det var varslet at Weinstein ville la seg pågripe uten motstand i dag, skriver NTB, som melder at Weinsteins advokat kunngjorde torsdag at han hadde fått beskjed om at Weinstein var «hovedpersonen» i en etterforskning påtalemyndigheten i New York hadde innledet.

Siden oktober 2017 har over 60 kvinner stått fram offentlig og beskyldt Hollywood-mogulen for voldtekt, overgrep og seksuell trakassering.

Ifølge flere kvinner skal Weinstein ved flere anledninger over flere tiår ha betalt kvinner for å tie om hendelsene i ettertid. Han var fram til skandalen sprakk en av Hollywoods rikeste og mektigste aktører, gjennom blant annet selskapet The Weinstein Company.

Benekter sex uten samtykke

Weinstein har hele veien nektet for alle beskyldninger om sex uten samtykke. Etter å ha tatt kontakt med en av Harvey Weinsteins advokater, Blair Berk, i desember, fikk Dagbladet følgende svar fra en talsperson i advokatapparatet:

– Alle beskyldninger om sex uten samtykke avvises kategorisk. Weinstein har aldri hevnet seg på kvinner som har avvist ham, og kommenterer selvfølgelig ikke anonyme anklager. Med respekt til alle kvinner som har stått fram åpent med beskyldninger, mener Weinstein at alle disse forholdene skjedde under samtykke.

Nordmann involvert

Den norske skuespilleren Natassia Malthe er en av en rekke kvinner som har stått fram og gått til sak mot Weinstein. Hun bodde i Los Angeles i flere år og har gått ut sammen med den kjente menneskerettighetsadvokaten Gloria Allred og anklaget Weinstein for å ha voldtatt henne i London i 2008.

– Jeg tenkte først at jeg ikke trengte å stå fram, men #metoo bunner jo i at kvinner blir bedt om å være stille, og vi skal ikke lide i stillhet. Jeg gjorde det for saken, sa Malthe til Dagbladet i desember.

– Historisk øyeblikk

– Dette er et historisk øyeblikk. Dørene er vidåpne for radikal endring. Jeg vil bidra, for livene til mange kvinner i Hollywood er psykisk voldelige, men jeg vil ikke bidra til volden med hat. Mennene bak er del av en sosial sykdom, og nå bidrar de til at verden går i riktig retning. Misforstå meg rett, de fortjener konsekvensene, fortsatte Malthe.

De første sakene til New York Times og magasinet The New Yorker, hvor Weinstein ble avkledd og beskyldt for systematisk sextrakassering over flere tiår, krediteres som opphavet til sextrakasseringsoppgjøret og menneskerettighetsbevegelsen #metoo, som har feid over verden siden oktober i fjor. I år ble dekningen belønnet med den prestisjetunge amerikanske journalistprisen Pulitzer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer