DEBATT

Hasjressurser opp i røyk

Rusreformen kommer, men narkotikakrigen er ikke over. Både bruk og antallet som straffes øker.

FYRER OPP: - Ifølge SSB har antallet personer som straffes for bruk og besittelse av små mengder narkotika økt med 43 prosent på ti år (2016). De fleste som dømmes, er ikke bakmenn. Dette er feilprioritering, skriver artikkelforfatteren. FOTO: AFP PHOTO / Norberto Duarte
FYRER OPP: - Ifølge SSB har antallet personer som straffes for bruk og besittelse av små mengder narkotika økt med 43 prosent på ti år (2016). De fleste som dømmes, er ikke bakmenn. Dette er feilprioritering, skriver artikkelforfatteren. FOTO: AFP PHOTO / Norberto Duarte Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norge har fått et rusreformutvalg som skal ta for seg den formidable oppgaven det er å revidere landets ruspolitikk. Samtidig tar motstandere av reformen til orde for at forbudslinjen bør bestå. Oslos politimester Sjøvold mener en endring i politikken vil føre til at flere vil velge cannabis som rusmiddel.

For tross utbredelse av nyere stoffer som MDMA, er det fremdeles cannabis som er elefanten i rommet når det kommer til norsk narkotikaforbruk. Ifølge sosiolog Willy Pedersen som har forsket på norsk cannabiskultur i en årrekke, omtales hasjsalg som en «melkeku» av kriminelle i Oslo.

Pedersen er en av forskerne som står bak den nylanserte rapporten Ung i Oslo 2018, der det kommer frem at hasjbruk blant ungdom har økt kraftig siden 2015. Ifølge rapporten øker hasjbruken over hele Oslo, og sterkest er økningen på vestkanten. På Frogner og Ullern er det nå dobbelt så mange ungdommer som har prøvd hasj som på Stovner og Alna.

Tilstanden gjør at flere vurderer regulert omsetning som alternativ. Eivind Trædal, bystyrerepresentant fra MDG, mener situasjonen bør lede til en debatt om legalisering. Raymond Johansen (Ap) innrømmer at omsetning av cannabis er en kjempeutfordring for byen, men på spørsmål om legalisering svarer byrådslederen at «vi har nok problemer med alkohol».

Denne klisjéen bør legges død. Forbudstiden mot alkohol er en studie i mislykket ruspolitikk, en dundrende fiasko. Mye har også skjedd siden, Skandinavias storbyer har fått etablerte problemer med voldelige gjenger med inntekter fra det globale cannabismarkedet. I 2012 ble det anslått at det omsettes cannabis for over en milliard danske kroner årlig, bare i København. Gjengenes kamp om inntektene fra byens cannabismarked har medført en bandekrig som har pågått i nærmere ti år.

Ifølge politiet er cannabisomsetning en sentral inntektskilde også for hovedstadens gjengmiljø. Og samtidig som bruken øker blant ungdom i Oslo, øker politiets innsats mot brukere. Ifølge SSB har antallet personer som straffes for bruk og besittelse av små mengder narkotika økt med 43 prosent på ti år (2016). De fleste som dømmes, er ikke bakmenn. Dette er feilprioritering.

Mange tenker sikkert at dette ikke påvirker dem, men kampen mot cannabis er ikke gratis. I november i fjor skrev VG at Oslo politidistrikt har fått klar beskjed om å henlegge mindre alvorlige straffesaker som lommetyverier, på grunn av kapasitetsproblemer. Saker som henlegges i slike tilfeller er nedprioriter til fordel for andre. Narkotika prioriteres høyt.

Nylig kom nyheten om at Bodø-politiet har aksjonert mot Bodø videregående skole. Her mistenkes 60 navngitte elever for å være involvert i narkotikakriminalitet. Politiet har brukt ressurskrevende metoder som normalt brukes mot tyngre kriminelle miljøer, deriblant telefonavlytting. Ifølge byens krimsjef er dette nødvendig, siden omsetningen er skjult og ingen anmelder slikt.

Den mislykkede forbudspolitikken, som genererer massive inntekter for kriminelle, bidrar også til å tømme politi og rettsvesen for nødvendige ressurser. Samtidig øker både bruk og antall som straffes. Ungdom som eksperimenterer med cannabis får ikke sine liv forbedret av bøter, skam og tap av førerretten. En slik ressursbruk kommer ikke samfunnet til gode.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer