OMSTRIDT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
OMSTRIDT: Illustrasjonsbilde av kunstverket som vant konkurransen om et minnesmerke for 22. juli. Vinneren er den svenske kuntneren Jonas Dahlberg. Materiale skal graves ut fra Sørbråten ved Utvika og på den maten skape et arr i landskapet til minne om 22. juli. Massene som graves ut skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpixVis mer

Hastemøte om minnested etter trussel om rettssak

- Det er helt naturlig at det er mange syn på utformingen og plasseringen av minnesmerkene etter 22. juli.

(Dagbladet): For nøyaktig ett år siden annonserte den rødgrønne regjeringen at et av minnestedene etter 22. juli skulle ligge på Sørbråten i Hole kommune.

Nå kaller kommunal og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H), naboene til minnestedet inn til et hastemøte med regjeringen. Partene skal møtes i morgen klokka 15.00.

- Det er helt naturlig at det er mange syn på utformingen og plasseringen av minnesmerkene etter 22. juli. Vi ønsker derfor dialog med alle parter og har invitert til møter for å lytte. Jeg har stor forståelse for at dette er en sak som vekker sterke følelser, sier Sanner til NTB.

Tidligere Statsråd Rigmor Aasrud, Eskil Pedersen (i midten) og John Hestnes offentliggjorde tirsdag det nasjonale minnestedet etter angrepet på Utøya den 22. juli. Minnestedet er på Sørbråten i Hole kommune ved Utøya.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere Statsråd Rigmor Aasrud, Eskil Pedersen (i midten) og John Hestnes offentliggjorde tirsdag det nasjonale minnestedet etter angrepet på Utøya den 22. juli. Minnestedet er på Sørbråten i Hole kommune ved Utøya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Det er positivt at regjeringen har innkalt til et slikt møte. Det blir interessant å se hva som kommer ut av det, sier advokat Harald Stabell til NRK.

Flere av naboene på Sørbråten i Hole i Buskerud, der det planlagte nasjonale minnesmerket etter 22. juli skal stå, vil helst ikke ha det i sitt nabolag. 

Flere kaller vinnerutkastet en «voldtekt av naturen» og en «retraumatisering av dem som var uskyldige vitner til tragedien 22. juli».

I brevet som førte til møtet mente Utøya-naboene at Dahlbergs kunstverk var «en voldtekt av naturen» og et inngrep alt for iøynefallende til å få dem til å glemme det som skjedde den 22. juli.

- Dette er verken operabygget eller Vigelandsparken. Jeg ser Utøya hver eneste dag, og minnene derfra blir ikke borte med et trylleslag. Vi må ikke lage et sår til, både i naturen og sjelen vår. Det budskapet må vi formidle under morgendagens møte og få dem til å forstå, sier Utøya-nabo Jørn Øverby, som reddet mange liv 22. juli 2011 til NRK.

INNKALLER TIL MØTE: Komunal og moderniseringsminister  Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INNKALLER TIL MØTE: Komunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer