LEDER

Hastverk i Syria-støtte

Flere forskere advarer mot konsekvensene.

HASTER TIL SYRIA: Forsvarminister Ine Eriksen Søreide (H)
HASTER TIL SYRIA: Forsvarminister Ine Eriksen Søreide (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen har åpenbart hastverk med å sende norske soldater på Syria-oppdrag. Onsdag ga den utvidete forsvars- og utenrikskomiteen i et lukket møte klarsignal til å sende norske styrker inn i Syria. Det har vært antatt at den omdiskuterte avgjørelsen om å sende de norske spesialsoldatene over grensen til Syria ikke skulle diskuteres av Stortinget før til høsten. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier at avgjørelsen ble framskyndet fordi «kampen mot IS går bedre og raskere enn ventet».

I mai i år kunngjorde regjeringen at en spesialstyrke på 60 norske soldater skal sendes til Jordan for å gi militær støtte til syriske opprørere som kjemper mot IS. Det er ikke kjent hvilke opprørere som skal få nyte godt av den norske militærstøtten. Nå er mandatet altså utvidet til å trene, rådgi og gi operativ støtte inne på syrisk territorium. Forsvarsministeren lover at de norske soldatene «ikke skal være i fremste rekke».

Statsminister Erna Solberg (H) var raskt ute med en forsikring om at den planlagte innsatsen i Syria ikke er i strid med folkeretten. Det er i beste fall omstridt. Flere forskere advarer mot konsekvensene. Direktør i Institutt for fredsforskning (PRIO) Kristian Berg Harpviken mener at Norge med dette flytter grensen for det som er folkerettslig akseptabelt. Han påpeker at Norge kan komme til å støtte lokale styrker under ukjent kontroll, og dessuten at vi utfordrer det som fortsatt er en internasjonal anerkjent regjering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer