Hat, drap, kjærlighet og folk som blir grillet i den elektriske stol

Kaizers Orchestras univers blir teater.

BLIR TEATER: Rogalands teater setter opp et stykke basert på karakterene i Kaizers Orchestras univers - men ikke før i 2011. Foto: Frank Karlsen
BLIR TEATER: Rogalands teater setter opp et stykke basert på karakterene i Kaizers Orchestras univers - men ikke før i 2011. Foto: Frank KarlsenVis mer

(Dagbladet.no): På en pressekonferanse på Rogaland teater i dag ble det klart at universet som kommer frem gjennom Bryne-bandet Kaizers Orchestras tekster nå skal gjøres om til et teaterstykke. Dermed får publikum stifte et nærmere bekjentskap med Mr. Kaizer, hans Constanse, Tony, fru Conradas, Dr. Mowinckel, Sonny, Vincent og de andre karakterene i bandets alternative verden.

Den som har fått hovedansvaret for å ta Kaizers' musikk til teaterscenen er ingen ringere enn medrogalending og forfatter Tore Renberg, som blant annet har skrevet «Mannen som elsket Yngve» og de andre bøkene om Jarle Klepp.

- Ingen hitparade
Stykket, som enda ikke er skrevet ferdig, får premiere i 2011. Det er året Kaizers Orchestra fyller ti år som band. Janove Ottesen, vokalist og låtskriver i gruppa, lover at stykket ikke bare skal bli en ren hitparade.

- Dette er først og fremst en dramatisering av Kaizers Orchestras tekstunivers. Vi bruker vår egen musikk, men i nyinnspilt versjon. Her er blir man kjent med karakterene som kommer frem gjennom Kaizers-tekstene og historien som ligger under. Låtene som spilles brukes for å forsterke følelser og stemninger i stykket, så det blir ikke bare tjue hiter på rad slik det ofte blir når band tar lager låtene sine om til teater eller musikal, sier Ottesen til Dagbladet.no.

Sterk opplevelse
I stykket, som har fått navnet «Sonny», får publikum stifte bekjentskap de to kameratene Sonny og Vincent som vokser opp under andre verdenskrig. En dag blir Vincent kalt ut i krigen, mens Sonny blir værende igjen hjemme. Når Vincent kommer tilbake noen år har Sonny har begynt å jobbe for mafiaen.

Ottesen sier at publikum kan forvente seg en sterk opplevelse.

- Dette blir maksimalistisk og med mye drøye følelser, drap, hat, kjærlighet og folk blir grillet i den elektriske stol. Stykket er ment å forestille en virkelighet, men likevel er denne virkeligheten så drøy at den nesten ikke kan være sann.

DRØYT: - Dette blir maksimalistisk og med mye drøye følelser, drap, hat, kjærlighet og folk blir grillet i den elektriske stol, sier Kaizers-vokalist Janove Ottesen. Foto: Erling Hægeland
DRØYT: - Dette blir maksimalistisk og med mye drøye følelser, drap, hat, kjærlighet og folk blir grillet i den elektriske stol, sier Kaizers-vokalist Janove Ottesen. Foto: Erling Hægeland Vis mer

Kjendisbølge på rogalandsteatrene
De siste par dagene har det kommet frem at et annet teater i Rogaland, Haugesunds teater, har hentet inn kjendisene Pia Haraldsen og Elin Tvedt i roller for å skape blest om teateret. Teatersjef ved Rogalands teater, Arne Nøst, avviser at det at også han nå har hanket inn et av Norges mest kjente band og en av Norges mest kjente forfattere er en del av en ny kjendisbølge ved teatrene i fylket.

- Jeg føler ikke at vi har gått i Pia-fellen her. Kaizers Orchestra er unike i norsk sammenheng og har gjennom tekstene sine en genuin dragning mot teateret. Her har vi absolutt ikke gått etter trynefaktor.

Nøst mener at det Haugesunds teater har gjort ikke representerer noe nytt, i det minste ikke i verdenssammenheng.

- Hvis man ser på teatre rundt om i verden er det ganske vanlig å hente inn såkalte «readymades», folk som er kjent fra før. Det det uansett bunner ut i er om det blir bra eller dårlig. Jeg mener uansett at norske skuespillere ikke bør føle seg truet av dette. Teater er, og kommer til å fortsette å være, et svært krevende formspråk. Det er ikke nok å være pen.

SKRIVER KAIZERS-TEATER: Forfatter Tore Renberg. Foto: Lars Eivind Bones
SKRIVER KAIZERS-TEATER: Forfatter Tore Renberg. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer