Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hat og kjærlighet i Molde

Litt for lettlest om norsk fotballhverdag.

BOK: Arild Stavrum stikker hodet lenger fram enn det er nødvendig for å lykkes, vel vitende om at hans nåværende funksjon som fotballkommentator i store bokstaver og omskiftende trener med nysparket erfaring fra FK Molde lett kan skygge for historien han egentlig har lyst til å fortelle.

Diskusjonstema

Nettopp dette har allerede skjedd rundt den gamle hjemmebanen der nivået på Stavrums beske humor er blitt et diskusjonstema i lokalavisa. På bakgrunn av boka framstår det som en ganske unødvendig debatt.

At romanens hovedperson Joachim utnevner Molde som «the asshole of the world» tidlig i sin treårskontrakt med byens fotballstolthet, er ikke av de betegnelser som går på moldensernes ære løs. Så bra er dessverre ikke denne romanen.

Samtidig er det mye som stemmer. Skildringen av den nye norske fotballklassen bestående av sju, åtte hundre unge voksne gutter med en leke- og spilletid som langt overskrider sesongens 2 x 45 minutter pr. uke med seriefotball, er troverdig. Arild Stavrum kan sin garderobeprat, skriver lett og forteller greit fra sitt eget fotball-liv uten at Joachims stemme behøver å være hans.

For hoppet virkelig Kjell Inge Røkke opp på massasjebenken i garderoben etter at Molde var klar for Champions League i 1999 og brølte: «Dette er bedre enn fitte», mens kjæresten Celina Midelfart stille sukket: «Men Kjell Inge, da»?

Sjangerblanding

Slik blanding av nesten sikker virkelighet og muligens bare eventyr, er en fristende fiskedam for dem som skriver for å få napp på den største medieoppmerksomheten. Her er dette prosjektet allerede vellykket. For dem som har en historie det virkelig er verdt å skrive ned, kan det imidlertid være like greit å la fiskeskrønene ligge.

Nettopp sjangerblandingen blir Stavrums problem i denne romandebuten.

Det som kunne vært en nær fortelling om en guttunge som tross all suksess aldri spiller helt opp til pappas forestillinger om det lykkelige fotball-livet, forsvinner i det aktuelle som fagkommentatoren Stavrum dytter inn underveis. Sånn blir selve historien borte mellom feige dommere som ikke tør blåse mot Rosenborg, trege rutiner for dopingkontroll, nettutskjelling av spillere og dumme, dumme ledere i FK Molde.

Det er i all denne blandingen at livssaften blir utvannet. Fotballhat er nok fortsatt fotballhat i Molde by, men storscorer Joachims kjærlighet glir vekk i glemselen din som lettlest love.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media