HOMOFIL OG HOMOFOB? Omar Mateen, terroristen fra Orlando, brukte selv homofile datingapper og var gjest på klubben han angrep. Han er ikke den første homofile som har sluttet seg til ideologier som forfølger seksuelle  minoriteter. 
HOMOFIL OG HOMOFOB? Omar Mateen, terroristen fra Orlando, brukte selv homofile datingapper og var gjest på klubben han angrep. Han er ikke den første homofile som har sluttet seg til ideologier som forfølger seksuelle  minoriteter. Vis mer

Hat og selvhat

Hvorfor slutter enkelte homofile seg til ideologier som vil ødelegge dem?

Kommentar

Det Omar Mateen ville ødelegge, fantes tilsynelatende i ham selv. Etter massakren i Orlando har det blitt kjent at den unge terroristen som drepte 49 mennesker på homseklubben Pulse, selv hadde vært jevnlig gjest på stedet og brukt homofile datingapper.

Han er i så fall ikke den eneste skaphomofile som har sluttet seg til en ideologi der han selv ville vært definert som et utskudd. Salah Abdeslam, en av terroristene som angrep Bataclan i Paris, var stamgjest på en homseklubb i Brussel før han sluttet seg til IS - som henretter homofile ved å kaste dem fra høye hus. Abdeslam angrep ikke homofile, men han angrep den typen miljø der han kunne fått aksept som en mann som var tiltrukket av menn, på vegne av en terrororganisasjon som mener slike må utslettes.

Det kan virke som et paradoks, men er eksteme utslag av et fenomen som er langt fra ukjent. Betegnelsen er «internalisert homofobi», og det brukes om noen homofile som selv tror på negative forestillinger om legningen sin; forestillinger som kan være sådd i dem av samfunnet, kulturen eller familien. De er overbevist om at homofili er uakseptabelt. Dette kan føre til at de får panikk over følelsene de oppdager i seg selv. Frykten for å være homofil, og for å bli avslørt som homofil, kan gi utslag i at de selv opptrer nedlatende eller aggressivt mot homofile. Selvhat blir til hat.

Det finnes mange eksempler på skeive som har sluttet seg til ideologier som fordømmer og forfølger homofile. Nazisten Ernst Röhm, en av Hitlers viktigste støttespillere helt til diktatoren selv fikk ham henrettet, var homofil. I motsetning til mange med internalisert homofobi levde han ut legningen sin åpent og rakrygget. Imidlertid fantes det også i Röhm og andre homofile nazister en sterk forakt for de homofile de opplevde som feminine, og som også kunne leve noenlunde åpent i frisinnede lommer av Weimarrepublikken. Den britiske skribenten Johann Hari, som selv er skeiv, har skrevet om hvordan Röhm så på sin egen dyrking av erotikken menn i mellom som en arv fra krigerkulturene i antikkens Hellas, i skarp motsetning til det han kalte «hysteriske kvinner av begge kjønn».

Felles for de homofile nazistene og terroristene er at de har stått mellom to verdener - én som er konvensjonell i synet på kjønn og fordømmende overfor avvik, og én som er åpen og bevegelig, også i møte med «femininitet» i menn - og der det å slutte seg til den ene vil innebære å forkaste den andre. I forsvar for én side av sin identitet har enkelte av dem vendt seg, med hat og vold, mot en annen. Det er en destruktivitet som gjør den kontinuerlige kampen for et samfunn der en kan være åpent og selvfølgelig homofil, og homofil og religiøs på samme tid, desto mer prekær.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.