Hat som kultur

TIL SVERRE MØRKHAGEN

, etter hans innlegg i Dagbladet 6. august om Kjetil Siems «hat» mot Lyn: og detta ække lekent ment. Jeg bruker det norske språk på en måte som er lite samsvarende med ordboka så da blir'e vel sånn. For jeg sier:

Jeg hater

å stå opp tidlig om mårran

Jeg hater å værra fyllesjuk

Jeg hater

svensk dansebandmusikk

Jeg hater LSK

og jeg hater Lyn

Det har seg sånn at jeg har vokst opp i et miljø hvor vi ofte snakker i store bokstaver, og da blir'e litt fishlete å si at man ikke liker å stå opp tidlig om mårran. Vi pleier å ta i litt for å markere at vi har et følelseslada negativt forhold til noe.

NÅR'U SKAL

lage en sang som sier noe om følelsene du har for et annet lag, så blir'e veldig spedt å si at vi «ikke liker Lyn», eller «vi liker ikke alle, og alle liker ikke oss». At du som forlagssjef er opptatt av språket på en annen måte en folk flest er greit, men når du skriver «Dette er et spill, en sjargong. Det er oppstått blant 13-åringer på tribunen, selv om det slett ikke er noen imponerende humor», og avslutter innlegget ditt med å å gi uttrykk for at kulturen som har oppstått blant tilhengere av fotball-lag ikke bør omtales som kultur, så blir innlegget ditt tåpelig.

Helt generelt har vi to forskjellige kulturbegrep, det ene er kunst og det andre omtales som det antropologiske kulturbegrep, og defineres som en gruppe menneskers tillærte ideer, verdier, normer, symbolske uttrykk og atferd.

Utfra en slik definisjon er jeg, som medlem av Klanen, og Vålerenga tilhenger, del av en kultur. Utfra denne kulturen har det altså kommet sanger som f.eks. «Best i by'n, og vi hater Lyn, vi er Vål'enga» som Siem benyttet i sin leder i kampprogrammet til kampen mot Lyn, ikke fordi han virkelig hater Lyn, men fordi han har blitt påvirka av den kulturen som Vålerenga er en del av.

I DENNE KULTUREN

bruker vi ordet hat på en måte som ikke er sammenfallende med din ordboksdefinisjon av ordet. Det som er viktig å forstå for en som ikke er del av denne kulturen er at en fotballsupporter kan hate et lag, uten at det betyr at han hater spillere, ledere og supportere som individer. Det forstår folk som går på fotballkamper. Det virker imidlertid ikke som om du er det spor opptatt av fotball, ei heller har det minste kunnskap om den supporterkulturen som har vokst opp rundt fotball lag i Europa. Man får nesten inntrykket av at du ikke engang var på Ullevål Stadion under kampen mot Lyn, men at stille dager i forlagsbransjen gjorde at du kasta deg inn i debatten.