ET NISJEFENOMEN: «Vi må si ifra mot alle former for ekstremisme. Derfor oppfordrer vi alle til å vende ryggen til ekstremistene på Studenterlunden i dag,» skriver artikkelforfatterne. Foto: Skjermdump, Youtube/Scanpix
ET NISJEFENOMEN: «Vi må si ifra mot alle former for ekstremisme. Derfor oppfordrer vi alle til å vende ryggen til ekstremistene på Studenterlunden i dag,» skriver artikkelforfatterne. Foto: Skjermdump, Youtube/ScanpixVis mer

Hatefull krigsmotstand

Videoen er ikke en protest mot krig så mye som en oppfordring til hat.

i dag er det en demonstrasjon mot krigen i Afghanistan. Hadde dette vært alt, ville ting vært såre vel. Imidlertid har det kommet fram at
personene som står bak demonstrasjonen har ytterliggående og ekstreme standpunkter, og Facebook-siden som ble laget for arrangementet viser en ytterst hatefull retorikk.

En rekke muslimer og andre som ufrivillig ble meldt inn, har meldt seg ut, noen få har også argumentert mot språkbruken. Disse har fått sitt pass påskrevet med vantro-stempling og utskjelling. Flere har også mottatt trusler. Som fredsaktivisme betraktet, om man skulle tro dette var gruppens hensikt, er metodene elendige.

Det er vanskelig å anslå hvor mange mennesker som vil komme til en slik demonstrasjon. Et forsøk på anslag vil være en ren gjetning, men uansett oppmøte er det få norske muslimer som deler disse ekstreme standpunktene.

KRITISK TIL DEMONSTRASJONEN: Kari Helene Partapuoli, leder, Antirasistisk senter.
KRITISK TIL DEMONSTRASJONEN: Kari Helene Partapuoli, leder, Antirasistisk senter. Vis mer

Problemet er jo da at en motstand mot krigføringen i Afghanistan er et formål som flere enn de ekstreme kan stille seg bak, noe som kan føre til at en del mennesker som ikke er enige med ekstremistene kan komme til å dukke opp og risikere å bli slått i hartkorn med ekstremistene.

En kan da håpe at de siste dagers debatt i etterkant av at en video publisert fra dette miljøet med dårlig fordekte trusler mot myndighetspersoner i Norge, vil hindre uskyldige velmenende krigsmotstandere i å bli lurt inn i demonstrasjonen.

Den krystallklare oppfordringen fra Islamsk Råd Norge om at man ikke støtter dette, og at en rekke imamer har sagt at de vil ta opp temaet under fredagsprekenen i dag hjelper forhåpentligvis også.

KRITISK TIL DEMONSTRASJONEN:  Shoaib Sultan, rådgiver om ekstremisme hos Antirasistisk senter. Foto: Truls Brekke
KRITISK TIL DEMONSTRASJONEN: Shoaib Sultan, rådgiver om ekstremisme hos Antirasistisk senter. Foto: Truls Brekke Vis mer

Denne Youtubevideoen er ikke en protest mot krig, så mye som en oppfordring til hat mot Norge og andre vestlige land. Dermed setter de som står bak videoen seg utenfor den demokratiske debatten. Man kan være for eller imot Norges deltakelse i krigen i Afghanistan, men den demokratiske forutsetningen er at man godtar at dette spørsmålet avgjøres innenfor rammene av det norske demokratiet, gjennom valg og beslutningsprosesser i regjering og Storting. Denne videoen og denne demonstrasjonen godtar ikke dette. Vi bør huske på at det eksisterer et symbiotisk forhold mellom muslimer med ekstreme meninger og høyreekstremister, og vi vet fra andre steder at oppblomstring i den ene gruppen ofte hjelper den andre med mobilisering. Provokasjoner som bilder av falne norske soldater kan i verste fall gjøre nettopp det.

Dette er en form for krigsmotstand som ikke kan skape fred. I verste fall kan den inspirere og gi grobunn til vekst blant høyreekstreme grupper. Det er bare én av flere grunner til at det er viktig å plassere videoen og demonstrasjonen på den ytterfløyen de hører hjemme, som et nisjefenomen som de fleste norske muslimer ikke vil ha noe som helst med å gjøre. I sin nyttårstale løftet statsministeren fram begrepet digital nabokjerring for å fokusere på viktigheten av å følge med og å si ifra. Vi må si ifra mot alle former for ekstremisme. Derfor oppfordrer vi alle til å vende ryggen til ekstremistene på Studenterlunden i dag.