- Hater alt som minner om metal

Musikkjournalist Andres Lokko svarte leserne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg mener at slik verden ser ut i dag, er det ingen type musikk som er for sær, for vanskelig, iallfall ikke for utilgjengelig. Selv bruker jeg bare internett når jeg kjøper musikk, og sånn tror jeg mange har det. Man lar ikke musikksmaken sin begrenses til det som står på hylla i den lokale platebutikken, sa Andres Lokko til Dagbladet i fjor høst.

Tidligere denne uka ble Lokko hyllet som Sveriges beste musikkjournalist under Rookiefestivalen i Hulstfred.

Fredag møter du ham på Dagbladet.no.

Et utall prosjekter

Lokko har gjennom flere år opparbeidet seg en unik posisjon i Skandinavisk kulturjournalistikk.

Han var en av grunnleggerne av det svenske musikkmagasinet Pop, har skrevet om musikk for Aftonbladet og Expressen, og var med på å starte musikknettstedet Feber.

«Feber tok populærmusikk mer alvorlig enn de fleste. De skrev om musikk på en så ordrik, dyptpløyende og kontekstuelt analyserende måte at selv kulturjournalistikk-kritiker og Samtiden-redaktør Knut Olav Åmås burde være fornøyd. De skrev så langt de bare orket om akkurat hva de ville. De anmeldte gamle plater som ikke var nyutgitt bare fordi de hadde lyst. De begynte også å rangere verdens 3014 beste låter fra bunnen av», skrev Dagbladets Sven Ove Bakke om boka

Lokko er også en av initiativtakerne bak MTV-programmet «This Is Our Music», som blant annet viet et program til det norske plateselskapet Smalltown Supersound.

For tiden er han mest synlig som skribent i Svenska Dagbladet, der han hver fredag kommer med ironiske kronikker om U2, meninger om musikkblogger og - nå sist - en påstand om at rockens kritikere er mer intelligente enn dens utøverne. Han har også fortalt om da han danset med Madonna.

Lokko er også manusskribent for komigruppa Killinggänget, som har laget serier som «Nile City» og «Percy Tårar», samt langfilmen «Fire nyanser av brunt».

Sloss med Liam

Musikkjournalisten er imidlertid mest omskrevet i Norge fordi han havnet i slagsmål med Oasis-vokalist Liam Gallagher på et nachspiel i Stockholm i 2002.

Angivelig ble nevekampen utløst av at Oasis-vokalisten plaget en venninne av Andres.

- Etterpå fikk jeg en mail fra tidligere Oasis-manager Alan McGee, har Lokko fortalt Dagbladet.

- Han forsto meg. Han mente vold var den eneste måten å anmelde et nytt Oasis-album på.

Hvor finner man den beste musikken, og den beste musikkjournalistikken, i dag? Hvordan forandrer internett hva vi hører på? Og hvorfor velger han å skriver om artister som Maher Shalal Hash Baz og Handsomeboy Technique i stedet for U2 og Coldplay?

SVARER LESERNE: Den svenske musikkjournalisten Andres Lokko.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer