KOMMENTARER

Patriarkatet på fremmarsj

Hater feminister og homofile

Anti-feminisme og høyrepopulisme går hånd i hånd gjennom Europa med støtte fra konservative kristne.

KIRKEN I FRONT: Den katolske kirke og høyrepopulister marsjerer sammen mot kvinners rettigheter. Her går en prest først i en demonstrasjon mot abort i Polen i 2016. Foto: Alik Keplicz / AP / NTB Scanpix
KIRKEN I FRONT: Den katolske kirke og høyrepopulister marsjerer sammen mot kvinners rettigheter. Her går en prest først i en demonstrasjon mot abort i Polen i 2016. Foto: Alik Keplicz / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Er det mulig at den katolske kirke fører en krig mot kvinners og seksuelle minoriteters rettigheter? Spørsmålet stilles når kirken ikke bare bremser liberale fremskritt, men aktivt motarbeider og angriper likestilling. Svaret ligger i inhumane handlinger som da en 11-åring i Argentina nylig ble nektet abort og ble tvunget til å føde et barn etter å ha blitt voldtatt av en 65-åring. Pave Frans støttet myndighetenes brutale abortsyn i hjemlandet.

Hva skjer om dette reaksjonære patriarkalske verdisynet blandes med høyrepopulisme i Europa? Hvor ender likestillingen da? Det har vi allerede skremmende eksempler på.

Hovedparolene i 8. mars-toget landet rundt i år handler om abort. Protestene er utløst av KrFs gjennomslag i regjeringen for å stramme inn abortloven. Noen mener reaksjonene er overdrevne. Tvillingabort eller fosterreduksjon er tross alt et marginalt fenomen og vil fortsatt bli utført ved norske sykehus etter at en nemnd aller nådigst har gitt sin velsignelse. Abortloven ligger ellers fast.

Andre ser statsminister Erna Solbergs innrømmelser til abortmotstanderne i KrF i en større sammenheng. Rundt om i Europa er retten til abort under økende press takket være at konservative kristne har slått seg sammen med høyrepopulister og nasjonalister i angrep på kvinners og seksuelle minoriteters rettigheter. Det er en eksplosiv forbindelse vi kjenner igjen fra Tea Party-bevegelsen i USA, lenge før Donald Trump utnyttet de samme kreftene til å bli president. De siste åra har unionen for alvor markert seg i Europa, særlig med støtte av Den katolske kirke.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer