NETTPROPAGANDA: - Den hvite nettpropagandaens hensikt er å gradvis styre debatten i ønsket retning, ikke så mye ved å fortelle oss hva vi skal mene som hva vi skal være opptatt av, skriver artikkelforfatter John Færseth. Bildet er fra en nazidemonstrasjon i svenske Ludvika 1. mai 1999 der mellom 100 og 150 nazister fra Sverige og Norge deltok.
NETTPROPAGANDA: - Den hvite nettpropagandaens hensikt er å gradvis styre debatten i ønsket retning, ikke så mye ved å fortelle oss hva vi skal mene som hva vi skal være opptatt av, skriver artikkelforfatter John Færseth. Bildet er fra en nazidemonstrasjon i svenske Ludvika 1. mai 1999 der mellom 100 og 150 nazister fra Sverige og Norge deltok.Vis mer

Hatets nye strategier finner du på nettet

Den hvite propagandaen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

For et par hundre år siden, på seilskutenes tid, var det å komme over et skipsvrak et lykketreff for fattige kystfolk som kunne plyndre det for varer, penger, mat og klær. Mer skruppelløst anlagte lot seg derfor lett friste til å generere flere forlis. I nattens mulm og mørke tente de opp bål på stranden.

For en intetanende styrmann så lyset ut som akterlanternen på et passerende skip og et tegn på at skipet befant seg i trygt farvann, bare for å plutselig gå på grunn før mannskapet ble slått i hjel av vrakplyndrerne.

I dag er det dem som legger ut tilsvarende feller for søkende sjeler i det informasjonshavet som kalles Internett, der hensikten også er å lure oss på grunn. For et par år siden ble jeg kontaktet av en venn som arbeider i ungdomsskolen et sted nord i landet. Han fortalte at en elev nylig hadde holdt foredrag om holocaust, men i stedet for å snakke om de nazistiske jødeutryddelsene, hadde stått og fortalt medelever og lærer om de alliertes «folkemord» under bombingen av Dresden i 1945.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn