Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Transpersoner og feminisme:

Hatkampanjen mot feminister

Jeg forbeholder meg retten til å heve min røst offentlig om både prostitusjon og kvinner i sårbare situasjoner, uten å få ord som TERF slengt i trynet.

TERF-DEBATTEN: Å se at det ligger mulige konflikter her som kan innebære at hardt opparbeidede rettigheter for kvinner blir truet, står ikke i motsetning til å støtte transpersoners rett til medisinsk behandling og et liv uten diskriminering, skriver Ane Stø. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
TERF-DEBATTEN: Å se at det ligger mulige konflikter her som kan innebære at hardt opparbeidede rettigheter for kvinner blir truet, står ikke i motsetning til å støtte transpersoners rett til medisinsk behandling og et liv uten diskriminering, skriver Ane Stø. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Samtidig med at #metoo-bevegelsen har endret samfunnets oppfatning om seksuell trakassering og kvinner ikke lenger forventes å tie om sine opplevelser, vokser det fram en bevegelse som ønsker å kneble kvinner.

Begrepet «TERF» (Trans Exclutionary Radical Feminist) er et skjellsord som bygger opp under antifeministiske holdninger, og søker å utestenge feminister fra den offentlige debatten, ved å påstå at vi sprer hat mot transpersoner og at samfunnet dermed må beskyttes mot våre meninger.

Daisy Sælen Hafstad og Vegard Rødseth Tokheim trekker i et innlegg 16. juli mitt navn inn i det de hevder er et norsk «TERF-aktivistmiljø», som sprer hat mot transpersoner.

Dette miljøet «legger seg på en konspiratorisk linje lik de muslimske ekstremistenes syn på vestlig imperialisme eller nynazistenes teorier om at multikulturalismen er en fare for den vestlige verdens eksistens». Sterke ord, og fullstendig udokumentert.

Jeg har så langt aldri uttalt meg offentlig om transsaken, så det er litt overraskende å bli omtalt som deltaker i et norsk TERF-miljø. Det som ifølge innleggsforfatterne likevel gjør meg fortjent til betegnelsen TERF, er en uttalelse til Vårt Land om at «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som ser dette som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet».

Menn som selv kjøper sex har et mer liberalt forhold til prostitusjon og ser ikke problemene de utsetter andre for, enten de er hetero eller homofile. Dette synet preger dessverre politikken til Foreningen FRI i dag.

Mange lesbiske og homofile motsetter seg dette synet på prostitusjon, men opplever det vanskelig å samle motstanden. Hafstad og Tokheim prøver å kvele denne viktige debatten ved å stemple prostitusjonsmotstandere som transfobe TERFer.

Fra USA og Storbritannia har vi de siste årene sett forferdelige eksempler på hvordan deler av transbevegelsen har lyktes i å ekskludere feminister fra å holde taler på politiske møter, bare ved å benevne dem som TERFer. «No-plattforming», å nekte politiske motstandere talerett, er et udemokratisk og sterkt virkemiddel, som hittil i Norge bare er brukt mot nynazister og fascister.

Tanken er at disse miljøene står for et så farlig menneskesyn at disse metodene kan forsvares. Når deler av transbevegelsen ønsker å framstille kritikk av hvordan samfunnet håndterer uavklarte spørsmål om kjønn og transseksualitet som fascistisk ideologi, er det på tide å slå ring rundt ytringsfriheten og forsvare feministers rett til å ytre seg uten å bli trakassert.

Radikalfeminismen har en viktig plass i det offentlige ordskiftet, fordi vi utrettelig utfordrer samfunnets kjønnsnormer, kjønnsmaktstruktur og kvinnehat. Jeg kjenner ikke til at noen norske feminister, ei heller Gjevjon og Jaquesson, har nektet transkvinner tilgang til toaletter. Men vi er mange som er opptatt av å få en god balanse i rettighetene, sånn at ikke transpersoners rettigheter går på bekostning av kvinner.

Hva innebærer egentlig loven fra 2016 om muligheten til å endre juridisk kjønn uten å foreta kjønnsskifteoperasjon? Kan uopererte transkvinner som fortsatt har penis for eksempel kreve adgang til krisesentre for kvinner, kvinnerom på sykehus og institusjoner, dusj- og garderobefasiliteter på treningssentre?

Å se at det ligger mulige konflikter her som kan innebære at hardt opparbeidede rettigheter for kvinner blir truet, står ikke i motsetning til å støtte transpersoners rett til medisinsk behandling og et liv uten diskriminering.

Det er ikke feminister, men menns holdninger og vold som utgjør den største risikoen for både homofile og transpersoner. Energien bør derfor heller rettes mot mennene med transfobe holdninger, enn mot feminister som kjemper mot trange kjønnsnormer. Feminister vil ikke tvinges til taushet.

Jeg forbeholder meg retten til å heve min røst offentlig om både prostitusjon og kvinner i sårbare situasjoner, uten å få ord som TERF slengt i trynet.