DEBATT

Transpersoner og feminisme:

Hatkampanjen mot feminister

Jeg forbeholder meg retten til å heve min røst offentlig om både prostitusjon og kvinner i sårbare situasjoner, uten å få ord som TERF slengt i trynet.

TERF-DEBATTEN: Å se at det ligger mulige konflikter her som kan innebære at hardt opparbeidede rettigheter for kvinner blir truet, står ikke i motsetning til å støtte transpersoners rett til medisinsk behandling og et liv uten diskriminering, skriver Ane Stø. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
TERF-DEBATTEN: Å se at det ligger mulige konflikter her som kan innebære at hardt opparbeidede rettigheter for kvinner blir truet, står ikke i motsetning til å støtte transpersoners rett til medisinsk behandling og et liv uten diskriminering, skriver Ane Stø. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig med at #metoo-bevegelsen har endret samfunnets oppfatning om seksuell trakassering og kvinner ikke lenger forventes å tie om sine opplevelser, vokser det fram en bevegelse som ønsker å kneble kvinner.

Begrepet «TERF» (Trans Exclutionary Radical Feminist) er et skjellsord som bygger opp under antifeministiske holdninger, og søker å utestenge feminister fra den offentlige debatten, ved å påstå at vi sprer hat mot transpersoner og at samfunnet dermed må beskyttes mot våre meninger.

Daisy Sælen Hafstad og Vegard Rødseth Tokheim trekker i et innlegg 16. juli mitt navn inn i det de hevder er et norsk «TERF-aktivistmiljø», som sprer hat mot transpersoner.

Dette miljøet «legger seg på en konspiratorisk linje lik de muslimske ekstremistenes syn på vestlig imperialisme eller nynazistenes teorier om at multikulturalismen er en fare for den vestlige verdens eksistens». Sterke ord, og fullstendig udokumentert.

Jeg har så langt aldri uttalt meg offentlig om transsaken, så det er litt overraskende å bli omtalt som deltaker i et norsk TERF-miljø. Det som ifølge innleggsforfatterne likevel gjør meg fortjent til betegnelsen TERF, er en uttalelse til Vårt Land om at «Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som ser dette som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer