Hauge, Olav H.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Otto Hageberg er professor i nordisk litteratur. Han har presentert Hauge i portrettintervjuet: Olav H. Hauge - lesnad, liv og dikt i Norsk litterær årbok (1986). Her forteller han om forfatteren:

Hvordan ble Olav H. Hauge forfatter?

Hauge har fortalt at han fekk inspirasjon i skulen. Folkeskulelæraren bad dei øva seg i å lesa opp, og det likte han godt. I fjortenårsalderen las han Vinjes Storegut og var sterkt gripen av den; det var då han for alvor lærte seg å skriva på rim. Hauge gjekk lite på skule etter folkeskulen. Han var så dårleg i matematikk, fortel han, difor var han redd å gå på gymnaset, som han kunne få prøvd seg på. Det var ikkje lange vegen frå Ulvik, der han voks opp, til Voss, der det var landsgymnas frå 1916.

Hva tror du var forfatterens størte leseropplevelse?

Det var eit kulturmiljø i Ulvik. Hauge hadde ein onkel, Torfinn Syse, som var storlesar. Olav gjekk ofte dit, og der fann han bøker av Aasen, Vinje, Garborg og andre. Syse hadde også Garborgs omsetjing av Odysseen, og han hadde innbundne årgangar av bladet Fedraheimen. Ein annan ulviking som var velorientert og til hjelp for Olav H. Hauge i bokverda var bibliotekaren i bygda, Magnus Hakestad, som hadde budd mange år i Amerika. Han følgde med i utanlandsk litteratur og introduserte Hauge for t.d. Dickens, Cervantes, Victor Hugo og Martin Andersen Nexø. Særleg dei sto sistnemnde gjorde sterkt inntrykk på unge Olav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer