Haugesund hyller Marilyn

Filmfestivalen i Haugesund vil hylle sexsymbolet Marilyn Monroe, som ville fylt 75 år i år. Folk i Haugesund er overbevist om at faren hennes kom fra sildabyen.

Filmfestival-ledelsen klarte ikke å dy seg. Ikke nok med at Marilyns far, Martin Edvard Mortenson, skal ha kommet fra Haugesund - byen har også en skulptur av henne laget av Nils Aas på kaien. Og hadde hun levd, så ville hun fylt 75 år 1. juni i år. Marilyn (Norma Jean Baker) døde bare 36 år gammel, alene i sitt hjem 4. august 1962.

- Ja, vi spinner jo litt på myten om at faren var fra Haugesund. Dette er en hyllest til det ikonet hun var. Vi kommer til å ha en utstilling og vise flere av filmene hennes, sier programsjef Håkon Skogrand i Den norske filmfestivalen til NTB.

Hvilke filmer som skal vises, er ikke bestemt ennå. Men publikum kan glede seg til et gjensyn med hennes aller siste film; John Houstons «The Misfits» med Clark Gable og Montgomery Clift. Manuset var skrevet av ektemannen Arthur Miller.

«Stor skuespiller»

- Jeg har jo sett filmene hennes opp gjennom årene, og hun har en aura. Hun ble en større og større skuespiller, desto eldre hun ble. Ikke minst var hun stor i «The Misfits». Hadde hun levd lenger, kunne hun nok fått store karakterroller, sier Skogrand.

En av de norske fjernsynskanalene, trolig NRK, kommer til å vise en serie om Monroe. Den er bygget på den amerikanske forfatteren Joyce Carol Oates' bok «Blonde», som kom ut på Pax forlag tidligere i år.

Men det var ikke bare Joe DiMaggio og Arthur Miller som i sin tid falt for sexsymbolet.

Thorvald Stoltenberg var dypt betatt av henne og Arve Opsahl syntes hun oste av sex.

- Det synte jo vi gutta var topp. Det var ingen som var som henne. Noe av det jeg husker best, var når hun sang «Diamonds Are A Girls's Best Friend», sa Opsahl til Aftenposten tidligere i sommer.

Søker stjerner

Skogrand arbeider på spreng for å få tak i nålevende filmstjerner og store regissører til festivalen i august. Men foreløpig er ingen navn klare.

- Vi arbeider med spennende navn, men det blir vanskeligere og vanskeligere å få tak i de store navnene. Det vi kan lokke med er at alle som har vært i Haugesund synes det var en svært god og intim festival, sier Skogrand til NTB.

Han lover et spennende og differensiert filmprogram, med mye nordisk og europeisk film. Men to kanadiske produksjoner er også klare for festivalpublikummet.

Filmfestivalen i Haugesund går av stabelen 27. august til 1. september.

(NTB)