Hav, død og kjærlighet

Gjennomarbeidet debut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fortelleren i Gøhril Gabrielsens debutroman er tilbake på øya der hun vokste opp. Hun prøver å forsone seg med det som skjedde der for 15 år siden, da hun var i tenåra: Faren skjøt moren, og seg selv.

Gjennom to måneder lytter fortelleren til fortidas stemmer i barndomshjemmet. Hun gjenopplever farens taushet og sinne, og morens fravær og lidenskap. Alt i et forsøk på å forstå tragediens årsaker, og dens virkninger på eget liv.

Isolasjon

Romanen har islett av psykologisk spøkelsesfortelling: Fortelleren hører merkelige lyder langs husveggen, drømmer om ravner som skjener forbi hodet, og mottar halvkvedede trusler fra øyas skumling, Fyrtårnet. Han er en uhyggelig skikkelse som «kaster lys over mennesker og hendelser gjemt i mørket» og sveiper «over alt det stygge, alle farene som kan skjule seg og true øyas befolkning.»

Og fortellerens nærvær truer øyfolkets ro, især Fyrtårnets. Ingen ønsker å ha henne på øya, og da strømmen til huset plutselig en dag slås av, blir fortelleren enda mer isolert. Omgitt av mørke, kulde, stillhet og hav, og ikledd lag på lag av klær, beveger hun seg rundt i barndomshjemmet. Hun ser situasjoner fra oppveksten og fører samtaler med foreldrene. Langsomt blir bildet av tragediens forutsetninger tydeligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.