KOMMENTARER

Naturbøker

Hav, fisk og fugl - En bølge av naturbøker skyller over oss

Interessen for bøker om naturen er større enn noensinne.

TILBAKE TIL NATUREN: Bøker som omfatter hav, fisk, insekter, skog og fugl selger som varmt hvetebrød. Spurvehauken er hentet fra praktboken «Nære fugler». FOTO: Roine Magnusson
TILBAKE TIL NATUREN: Bøker som omfatter hav, fisk, insekter, skog og fugl selger som varmt hvetebrød. Spurvehauken er hentet fra praktboken «Nære fugler». FOTO: Roine Magnusson Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

EN AV HØSTENS mest spennende bøker handler om hytter. Men ikke den typen hytter nordmenn stadig kjøper seg flere av på fjellet og ved sjøen. Boka «Hemmelige hytter» av den kjente utelivsjournalisten Marius Nergård Pettersen handler om hytter som for de fleste av oss er umulige å se. De fins over hele landet, bygd uten byggetillatelse på en måte som gjør dem usynlige for folk flest. Guttedrøm og flukt fra sivilisasjonen er stikkord for motivene bak denne virksomheten.

I DISSE PRIMITIVE byggverkene møtes natur og kultur på en måte som gjenspeiler en mentalitet vi finner mange steder i dagens samfunn. Man kan snakke om en slags anarkistisk folkebevegelse, en flukt fra lover, regler, byråkrati og materialisme – inn i det opprinnelige. Man lengter ikke bare etter ensomhet og nærkontakt med naturen, men også etter et liv som minner om huleboerens og omstreiferens frie tilværelse i en tid før vi alle ble filtret sammen i et (inter)nett av kontroll, datateknikk og såkalt sosiale medier.

KANSKJE ER DET også denne typen drømmer og lengsler som ligger bak den store bølgen av bøker som på forskjellig vis omhandler natur, landskap, botanikk og dyreliv. Fuglebøker er for eksempel blitt den rene industrien. Praktboka «Nære fugler» med fantastiske fotografier av Roine Magnusson fikk forleden en begeistret seks på terningen av Dagbladets anmelder. Men den er bare en av flere bøker som med stor appetitt resirkulerer kunnskap, erfaring og filosofi rundt vår fascinasjon for fuglelivet, for eksempel Jennifer Ackermans «Fuglenes fantastiske liv», Jim Robbins’ «Fuglenes vidunderlige verden» og Mark Cockers «Kråkenes land».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer