TILBAKE TIL NATUREN: Bøker som omfatter hav, fisk, insekter, skog og fugl selger som varmt hvetebrød. Spurvehauken er hentet fra praktboken «Nære fugler». FOTO: Roine Magnusson
TILBAKE TIL NATUREN: Bøker som omfatter hav, fisk, insekter, skog og fugl selger som varmt hvetebrød. Spurvehauken er hentet fra praktboken «Nære fugler». FOTO: Roine MagnussonVis mer

Naturbøker

Hav, fisk og fugl - En bølge av naturbøker skyller over oss

Interessen for bøker om naturen er større enn noensinne.

Kommentar

EN AV HØSTENS mest spennende bøker handler om hytter. Men ikke den typen hytter nordmenn stadig kjøper seg flere av på fjellet og ved sjøen. Boka «Hemmelige hytter» av den kjente utelivsjournalisten Marius Nergård Pettersen handler om hytter som for de fleste av oss er umulige å se. De fins over hele landet, bygd uten byggetillatelse på en måte som gjør dem usynlige for folk flest. Guttedrøm og flukt fra sivilisasjonen er stikkord for motivene bak denne virksomheten.

I DISSE PRIMITIVE byggverkene møtes natur og kultur på en måte som gjenspeiler en mentalitet vi finner mange steder i dagens samfunn. Man kan snakke om en slags anarkistisk folkebevegelse, en flukt fra lover, regler, byråkrati og materialisme – inn i det opprinnelige. Man lengter ikke bare etter ensomhet og nærkontakt med naturen, men også etter et liv som minner om huleboerens og omstreiferens frie tilværelse i en tid før vi alle ble filtret sammen i et (inter)nett av kontroll, datateknikk og såkalt sosiale medier.

En skjult hytte fra Marius Nergård Pettersens «Hemmelige hytter». Foto: Marius Nergård Pettersen
En skjult hytte fra Marius Nergård Pettersens «Hemmelige hytter». Foto: Marius Nergård Pettersen Vis mer

KANSKJE ER DET også denne typen drømmer og lengsler som ligger bak den store bølgen av bøker som på forskjellig vis omhandler natur, landskap, botanikk og dyreliv. Fuglebøker er for eksempel blitt den rene industrien. Praktboka «Nære fugler» med fantastiske fotografier av Roine Magnusson fikk forleden en begeistret seks på terningen av Dagbladets anmelder. Men den er bare en av flere bøker som med stor appetitt resirkulerer kunnskap, erfaring og filosofi rundt vår fascinasjon for fuglelivet, for eksempel Jennifer Ackermans «Fuglenes fantastiske liv», Jim Robbins’ «Fuglenes vidunderlige verden» og Mark Cockers «Kråkenes land».

ER DET FUGLENES frihet vi lengter etter? Misunner vi dem vingene? Fugler er en del av våre omgivelser med sine lokkeskrik og sin sang. En tilværelse uten fugler er utenkelig og skremmende. Hva så med insekter? De er kommet mer og mer i fokus gjennom både romaner og sakprosa om bier og humler. Miljøperspektivet som ligger bak for eksempel Anne Sverdrup-Thygesons internasjonale suksess «Insektenes planet» forklarer mye. Vi er litt mer tilbakeholdne med å drepe fluer og mygg når vi vet at de blir færre og færre og at livet på jorda er avhengig av dem.

HAVET HAR FÅTT sin formidable hyllest i Per Anders Todals bok «Havlandet». Den starter med en refleksjon over vår tilsynelatende medfødte tiltrekning til strender og brenninger og fortsetter med en inngående skildring av havene som omgir landet vårt. Bøker om fisk fins også, jeg hadde nær sagt i bøtter og spann, seinest Torolf Kroglunds «Reise med ål», som skildrer en truet fiskeart gjennom fortellinger fra mange vinkler. Går vi vekk fra havet, kommer vi før eller seinere til skogen. Etter en stor mengde bøker om trær i forrige sesong, setter Reidar Müller et litterært tuntre på plass med «Skogens historie», om landskap i endring, en ekspedisjon som ender med et forsøk på å lære seg å spore ulvens vei mellom trærne.

OG APROPOS TRÆR, Peter Whollebens sensasjonelle bok «Trærnes hemmelige liv» er kommet i en ny utgave, denne gangen grundig illustrert. Man er ikke i tvil om at stammene i skogen har kontakt med hverandre etter å ha lest hans bok. Hva med plantene? Interesserte bør lese Stefano Mancuso og Allessandro Violas bok «Smarte planter». Gå heller ikke glipp av en bok som favner hele den synlige verden, Bjørn H. Samsets «Lys». Hva er egentlig det for noe? Hvis du ennå ikke har fått nok, kan du følge opp med Marie Takvams dikt «Og det vart lys» fra den ferske antologien «Inn i naturen – 101 norske dikt». At den kommer midt oppe i alt dette, er neppe tilfeldig. Som Eirik Vassenden skriver i sitt forord: «Naturen kjem først, men også sist.»