Håvard Rem skriver bok om Myggen

Poet Håvard Rem opplevde det som et mirakel da han for 10 år siden for første gang så Erik Mykland spille for Start. Nå skriver han bok om den lille ballgiganten Myggen. - Egentlig synes jeg det er helt idiotisk, kommenterer Myggen.

Thomas Robsahm lagde film om han. En isfabrikant tilegnet ham en egen iskrem. Nå blir det bok om mannen som har gitt røykende og drikkende fotballspillere et ansikt.

- Film er en ting, men bok er noe veldig høytidelig noe for sørlendinger. Bok er bibel og bygdebok.Så at det nå blir bok om Myggen, er svære greier, sier Håvard Rem.

Rem, kjent for sine diktsamlinger og tekster for blant andre Morten Harket, er både sørlending og fotballgal. Han så sin første Start-match for 30 år siden, han bemerket seg en periode som relativt middels midtstopper i dypet av divisjonssystemet for Salterød FK og han begynte å tale i tunger da Norge slo England 2- 1 9. september 1981.

Og nå når forfattere ikke lenger risikerer å få rykte på seg å være en åndelig mygg når de skriver om fotball, skal han portrettere Myggen i bokform. Boka om landslagets eneste virkelige personlighet har han holdt på med det siste året.

Alltid sagt nei

- Jeg har fått flere forespørsler om et sånt bokprosjekt tidligere, men jeg har alltid sagt nei. Jeg er jo bare en fyr som spiller fotball. Jeg har ikke noe behov for at det skrives en bok om meg. Men jeg lot meg overtale til å ta en øl med Håvard. Kjemien viste seg å være bra, så da sa jeg ja, forteller Mykland.

- Men jeg vil lese den, og liker jeg den ikke, får han ikke lov til å gi den ut, sier Myggen med mild bestemthet.

Rem hevder boka vil få idrettspolitiske undertoner.

- Personlig er jeg mer og mer skeptisk til toppidretten. Kjell Magne Bondevik visste vel neppe hva han sa da han som statsminister uttalte at vi trenger et større menneskelig mangfold i toppidretten, altså et større forbildespekter. Erik er jo definitivt et bidrag til det. Han lever som en femtedivisjonsspiller. Det er kontroversielt i Norge. Men han har stått på sitt og krevd å få være seg sjøl på og utenfor banen. Det er det faktisk veldig viktig at han har gjort.

Rem hevder at Myklands fremste egenskap som fotballspiller er psyken.

- Det mangler det aksept for i idretten. Men alt handler faktisk ikke om karbohydrater og bananer. Derfor har Erik en helt annen måte å forberede seg til kamper enn andre spillere.

Mye pes

Det har Mykland fått mye pes for tidligere, eksempelvis byturen han tok med Henning Berg under Frankrike-VM for to år siden.

- Det hender jo for eksempel at jeg har lyst til å gå ut dagen før en kamp. Det er jo ikke det samme som at jeg tar selve fotballen på hælen. Poenget her er vel at det også i idretten må være rom for forskjellige typer mennesker, sier Myggen.

Rem vil skildre Myggen som den han er. Det vil Myggen selv også.

- Jeg er en vanlig fyr med laster og lyster som alle andre mennesker. Jeg opplever mye som ikke handler om fotball. Og jeg har ikke lyst til at denne boka skal bli en ren solskinnshistorie, påpeker Mykland.

- Nei, det skal ikke bli en Solskjær-historie. Det kan jeg love, repliserer Rem med et lurt smil.

Uniformering

Rem sier han er sjokkert over uniformeringstankegangen i toppidretten.

- For å sitere Ole Paus: det er et forsøk på å gjøre folk til påhengsmotorer. Det er jaggu noe å tenke på for alle foreldre som sender ungene sine inn i idretten. Jeg var i militæret i ett år. Erik har jo nå vært der i 10 år.

Pengenes mildt sagt sentrale plass i idretten er også et tema i Rems bok.

- Hellas, der Erik har spilt de siste tre årene, er et skrekkeksempel på hva internasjonal fotball er i ferd med å bli. Pengene styrer absolutt alt i et pill råttent, gjennomkommersielt system. Det pussige er jo at ml-erne Egil «Drillo» Olsen, Dag Solstad og Jon Michelet aldri har brydd seg noe om dette. Det akter imidlertid jeg å gjøre, sier Rem.

Boka om Myggen kommer i oktober. Innen den tid er Mykland for lengst på plass i sin nye klubb 1860 München.

- Hvis alt går greit med bokprosjektet, feirer vi med oktoberfest i Bayern, smiler Rem.

UTEN UNIFORM: - Myggen interesserer folk. Fotballspilleren som har gitt røykende og drikkende fotballspillere et ansikt, får egen bok. Poeten Håvard Rem (i bakgrunnen) skriver, og går alt som det skal, kan de for eksempel feire utgivelsen med oktoberfest i Bayern.
SVÆRE GREIER: - At det nå blir bok om Myggen er svære greier, sier forfatteren Håvard Rem.