Debatt: Havbruk

Havbruksnæringen trenger ikke mer skatt

En grunnrenteskatt på havbruk vil svekke Norges konkurransekraft betydelig, og undergrave kystens viktigste framtidsnæring. Derfor ber vi våre partiers landsmøter om å si nei til en grunnrenteskatt allerede nå.

FRAMTIDA: Vi trenger ikke vente med å si at havbruk er en framtidsnæring vi skal satse på.

Det er derfor helt legitimt å ta et standpunkt om nei til grunnrentebeskatning, skriver innsenderne. Foto: NTB Scanpix
FRAMTIDA: Vi trenger ikke vente med å si at havbruk er en framtidsnæring vi skal satse på. Det er derfor helt legitimt å ta et standpunkt om nei til grunnrentebeskatning, skriver innsenderne. Foto: NTB ScanpixVis mer
Meninger

Dagbladet undrer seg på lederplass (26.2.) over hvorfor Høyre og Venstre vurderer å si nei til skatt på oppdrett. For oss handler det om verdiskaping, arbeidsplasser og lokalsamfunn langs kysten.

Fiskeri- og havbruksnæringen er et kinderegg; Inntekter, arbeidsplasser og aktivitet i distriktene. Den finansierer velferd lokalt og nasjonalt.

I 2018 bidro norsk sjømat daglig med 37 millioner måltider. Avansert produksjon metter stadig flere, med et stadig lavere klimaavtrykk. Næringen er samtidig Norges nest største eksportnæring, og vil bli enda viktigere.

Overskudd må reinvesteres i det kystbaserte næringslivet – i forskning og utvikling. Kombinasjonen av strenge miljøkrav og sterke, kystbaserte eierskapsmiljøer muliggjør et blått taktskifte.

En grunnrenteskatt på havbruk vil svekke Norges konkurransekraft betydelig, og undergrave kystens viktigste framtidsnæring. Derfor ber vi våre partiers landsmøter om å si nei til en grunnrenteskatt allerede nå. Noen hevder vi bør vente på NOU-utvalget som nå utreder skattespørsmålet. Vi trenger ikke vente med å si at havbruk er en framtidsnæring vi skal satse på.

Det er derfor helt legitimt å ta et standpunkt om nei til grunnrentebeskatning. På denne måten legger vi grunnlaget for en offensiv satsing på det kystbaserte næringslivet. Det vil trygge velferden også for kommende generasjoner.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.