- Havel bør gå av

- Siden jeg ble president, har det ikke gått en eneste dag uten at jeg har tenkt på å trekke meg, sier Vaclav Havel.

- Så gjør det, trekk deg, oppfordrer Havels gamle venn og kampfelle, Praha-biskopen Vaclav Maly (49).

- Han har gjort sitt land store fortjenester. Men det beste hadde vært om Havel ikke lenger var president. Han mister stadig innflytelse, også fordi hans posisjon legger begrensninger. Som uavhengig borger kunne han gi uttrykk for sin usminkede mening, sier biskopen - Borgerforum-talsmannen som var en av de mest innflytelsesrike opposisjonslederne i novemberdagene 1989.

I dag er det ti år siden tusener av studenter ble angrepet av store politistyrker i en sentrumsgate i Praha. Det ble starten på den såkalte fløyelsrevolusjonen.

I løpet av 18 dager var stalinistene Milos Jakes og Gustav Husak borte som henholdsvis partisjef og president. Innen årets utgang var dikteren Vaclav Havel blitt president.

Ingen av de østeuropeiske revolusjonene har vært forbundet med så mange myter som hendelsene på Vaclavske Namesti og utenfor Sparta-stadion på Letnahøyden. Den ble unnfanget i Cinoherni Club (Teaterklubben), og flyttet over i Laterna Magica, før den ble ført ut på gatene. I spissen sto teaterfolk, musikere, bohemer og intellektuelle som regimet hadde tvangsproletarisert.

PRAHA SER fortsatt ut som en teaterkulisse for turistene. Men der et frihetslengtende publikum for ti år siden lyttet etter skjulte budskaper, tilbys i dag internasjonale kassasuksesser. Når tsjekkere i dag går i teatret, er det mye for å se og bli sett - en sosial lek for de vellykte.

Utviklingen overrasker ikke Vaclav Maly. To år etter fløyelsrevolusjonen tilbrakte jeg en søndag ettermiddag med ham. Maly hadde trukket seg fra politikken og tatt opp igjen prestegjerningen. Han var engstelig for vennen Havel.

Det Maly fryktet mest, var de som hadde kommet til på seierens dag og som nå ville sole seg i glansen fra Havel. Han har fått sine bangeste anelser oppfylt.

- Vår politiske kultur er skrekkelig. Mens ethvert demokrati er en utveksling av meninger, en konkurranse om å finne de beste løsninger, blir alle med avvikende oppfatninger stemplet som fiender i dette landet, sier Vaclav Maly i dag.

- Selvfølgelig er jeg glad for reisefriheten, for retten til å si hva jeg mener uten frykt. Men vi kunne ha kommet så mye lenger, om vi ikke hadde latt en gruppe smartinger stjele som ravner fra fellesskapet. Forbedringer skjer på tross av våre ledere, sier arkitekten Libor Jebavy. Han var min kjentmann blant en halv million på Letnahøyden en novemberhelg for ti år siden. En av dem vi snakket med var Vaclav Klaus.

Han ble tsjekkernes postkommunistiske ulykke.

STATSMINISTEREN KLAUS innbilte sitt folk at overgangen fra en sentralstyrt, statlig økonomi til markedsøkonomi var unnagjort på måneder, uten ofre og innsats. Dette var søt musikk i ørene på millioner som i årtier hadde dyrket ansvarsfraskrivelsen. Under Klaus' regjeringsår fikk spekulanter og svindlere frie hender til rane statsbedriftene i et land som hadde vært en industriell stormakt.

Resultatet er dette: Et produksjonsliv som er kjørt på felgen, raskt stigende arbeidsløshet, angst for framtida og fremmedfrykt.

Bedre er det ikke blitt etter at Havel fjernet Klaus og innsatte sosialdemokraten Milos Zeman som regjeringssjef. Den ene statsråden etter den andre må gå av på grunn av korrupsjon. Fra førsteplassen i EU-køen får Tsjekkia i dag kjeft fra Brussel for at landet ikke har forandret en eneste lovparagraf og henger langt etter nabolandene i reformpolitikken. Nå er det spådd et skred av konkurser i bankvesenet. Mens kommunistpartiet har gjenerobret plassen som landets største parti under en nostalgibølge. Dissidentene fra 1989 er med få unntak borte fra politikken.

PRESIDENT HAVEL ser sin oppgave som en moralsk refser i en tid preget av brustne illusjoner. Men få hører på ham. Parlamentet har tvertom gjort første vedtak av en grunnlovsendring som vil føre til at presidenten blir fratatt retten til å utpeke statsminister og medlemmer av styret for landets nasjonalbank.

Havels eiendommelige argumentasjon er at han uten denne retten kunne bli nødt til å utpeke en kommunist som regjeringssjef, dersom kommunistene blir største parti ved neste valg. Han truer med å gå av dersom grunnlovsendringen blir drevet gjennom.

- Vår president er fortsatt respektert - i utlandet, spottet en lederskribent for noen måneder siden. Havel hadde kalt NATO-bombingen på Balkan en aksjon for humanisme.

I et land der skepsisen er dyp mot å bli innblandet i noe utenfor landets grenser, faller Havels snakk om moral og umoral i andre verdenshjørner på steingrunn.

Da Havel samlet kremen av utenlandske eks-statsoverhoder for å diskutere global solidaritet under sin årvisse konferanse «Forum 2000», reiste myndighetene i byen Usti nad Labem i Nord-Böhmen en mur for å skjerme tre hvite familier mot to boligblokker med arbeidsløse sigøynere.

- Et uttrykk for dumhet, var det Havel presterte å si om muren som truer med å bli et symbol for dagens Tsjekkia.

OGSÅ HAVELS PRIVATLIV blir utsatt for spott. Hans skuespillerkone Dagmar er lagt for hat av deler av befolkningen. Bestselgeren i den tsjekkiske bokhøsten er skrevet av Dagmars tidligere sekretær Milos Ryc, som på folkemunne også var utpekt som hennes elsker. Tsjekkias førstedame er besatt av penger, makt og sex, skal vi tro Ryc. Mens Havel blir stemplet som bortimot en dust som verken kan bremse Dagmar eller stanse intrigene på et slott der hans stab etter hvert har svulmet opp til 150 ansatte.

Nå har Havel varslet at han vil endre stil. Han vil ha slutt på at han fraktes rundt med blålys i stor fart. Heretter vil han sitte i samme køer og se sine medborgere i øynene, sier han.

- Han er tross alt den beste vi har. Den eneste vi har i vårt politiske marionetteteater, sier Libor Jebavy.

Revolusjonsfeiringen i Praha er omfattende, men uten begeistring.

De største overskriftene får Margaret Thatcher når hun i dag besøker Praha for å innvie en tre meter høy statue av Winston Churchill.

- Vi har ikke noe å feire, sier filmregissøren Igor Chaun, en av studentlederne for ti år siden.

- Samfunnet har mistet sin tro på moral fordi politikken i dette landet er uten moral, sier Monika Pajerova, en annen studentleder.

Mens folk flest benker seg foran fjernsynsapparatene for å se en nyutsending av serien om Zemans kamp mot kriminelle og undergravere. Ikke statsminister Zeman, men major Zeman - i kommunistregimets hemmelige politi.

Artikkelforfatteren er Dagbladets

korrespondent i Tyskland

«Det beste hadde vært om Havel ikke lenger var president.» Vaclav Maly

Praha-biskop

FALMET PRESIDENT 1999; Vaclav Havel mister stadig innflytelse og bør gå av som president, mener hans gamle kampfelle Vaclav Maly.
UNG DISSIDENT 1975: VAclav Havel jobbet ved etbryggeri i 1975, to år før han var med på å grunnlegge organisasjonen Charta 77.