Håver inn millioner på a-ha

A-has tilbakekomst gir millioner i kassa for Morten Harket, Paul Waaktaar-Savoy og Magne Furuholmen. Albumet «Lifelines» har allerede solgt til gull i Tyskland og platina i Norge. Salget fra den forrige plata ga gutta 30 millioner kroner i inntekt.

- Penger er ikke drivkraften, men det er en viktig faktor. a-ha kan ikke drives uten at det også er en sunn økonomisk virksomhet, sier Morten Harket.

- Men dere gjør ikke dette bare for moro skyld?

- Nei, men hvis vi ikke samtidig når forretningsmessige mål, så er det jo ikke livsgrunnlag. Da gjør vi heller andre ting, søker andre veier innen musikken. Dette funker bare hvis det når et visst nivå, og det nivået er ganske høyt.

Big business

Selv om det er langt igjen før salgsrekorden på fem millioner eksemplarer av debutalbumet «Hunting High And Low» fra 1985 blir slått, er a-ha definitivt big business igjen etter noen stille år på 1990-tallet.

«Minor Earth Major Sky» fra 2000 har solgt rundt 1,5 millioner eksemplarer. Av dette går 20- 25 kroner av hver plate som selges, til bandet. Dette betyr at platesalget alene innbrakte rundt 30 millioner kroner.

I tillegg kommer millioninntekter fra konsertturneen med 25 konserter. I Norge nådde «Lifelines» 50000 solgte allerede i slutten av april. Salgstempoet er raskere enn for «Minor Earth Major Sky», som solgte 41000 på fem dager i Norge.

8. juni er det turnéstart på Ullevaal Stadion. Over 15000 billetter er nå solgt.

Hard jobbing

I 2000 hadde Morten Harkets heleide aksjeselskap Compass Point et overskudd før skatt på 2,4 millioner kroner. Året før var resultatet 907000 kroner. Men hva Harket egentlig tjener på at a-ha er gjenoppstått, vet han ikke.

- Det aner jeg ikke. Men det som faktisk betyr noe er at du tjener nok til å ivareta de interessene du skal, og det ansvaret du har. Men det er klart det er gøy når du plutselig tjener veldig mye. Det er moro som bare det. Plutselig kan du for eksempel tillate deg å gjøre sånn og sånn for noen venner. Men det tar tid før et prosjekt som a-ha virkelig begynner å tjene penger. Det er ikke noen automatisk melkeku, men det kan det bli.

For å få til det, kreves hard innsats:

- Akkurat nå betyr det rett og slett jobbing for å få bandet inn i territorier hvor vi ikke har skikkelig fotfeste ennå. Hadde vi gått inn med førsteplass i USA, ville det kommet mer av seg selv. Tyskland er et uhyre viktig platemarked og representerer en enorm folkemasse, men det har ingen automatisk smitteeffekt. Franskmennene har for eksempel en helt annen oppfatning, sier Harket.

- Hvor lenge holder a-ha på?

- Det er et godt spørsmål, som jeg ikke har noe svar på. Men for oss er ikke dette bare en gjenforening. Det har ingenting med hva vi gjorde før, vi er sammen for å lage musikk som vi har lyst til å lage.