Håver inn på sex-bøker

Gyldendal kan ha tjent omlag 50 millioner kroner på «Fifty Shades»-bøkene.

RUND 50 MILLIONER: Salget av den erotiske bokserien har tatt fullstendig av. Gyldendal skal ha tjent mellom 45 og 55 millioner kroner på bøkene. Her fra lanseringen - bokansvarlig Marit Grue på Ark på Egertoget poserer med den første boka i serien. Foto: Thomas Rasmus Skaug.
RUND 50 MILLIONER: Salget av den erotiske bokserien har tatt fullstendig av. Gyldendal skal ha tjent mellom 45 og 55 millioner kroner på bøkene. Her fra lanseringen - bokansvarlig Marit Grue på Ark på Egertoget poserer med den første boka i serien. Foto: Thomas Rasmus Skaug.Vis mer

(Dagbladet:) Til sammen har de tre «Fifty Shades of Grey»-bøkene ligget to år på bestselgerlistene i Norge. Den solide inntjeningen kan åpne for smalere utgivelser.

De erotiske bøkene til E.L. James om unge Anastasia Steele, er en av de største salgssuksessene i Norge i nyere tid. Alle de tre bøkene har ligget nesten sammenhengende på bestselgerlista siden de ble sluppet i fjor høst. I dag har «Fifty Shades» 1 («Fanget»), 2 («Bundet») og 3 («Fri») vært henholdsvis i 43, 40 og 34 uker inne på lista over de ti mest solgte skjønnlitterære bøkene.

Legger man sammen alle ukene, utgjør det til sammen over to år.

- Helt unikt Etter 1. mai, da det ble mulig å redusere prisene på fjorårets bøker og «Fifty Shades»-serien kom på salg, har salget tatt seg ytterligere opp.

-De har solgt godt hele året, men vi har sett en solid økning i salget etter 1. mai. Nå er totalopplaget oppe i 470 000. Det er vanvittige tall, sier forlagsredaktør Cathrine Bakke Bolin i Gyldendal.

-Har Gyldendal opplevd noen liknende suksess?

-Nei, dette er helt unikt. Det nærmeste vi kommer tilsvarende suksess, er Stieg Larssons «Millennium»-trilogi - men selv ikke den solgte så mye på så kort tid, sier Bolin.

70 millioner bøker På verdensbasis er det nå solgt over 70 millioner «Fifty Shades»-bøker, i til sammen 37 land. 

Hun sier at et slikt salg betyr mye, både for leserne og forlaget - men også for smalere forfattere.

-Det gir fin økonomi for forlaget, og rom for å kjøpe rettigheter til bøker som ikke nødvendigvis selger så mye, men som er viktige utgivelser som er med på å fornye og utvikle norsk litteratur og språk. Det er jo slik forleggeriet skal fungere - børs og katedral, sier Bolin.

- Gøy å tjene penger Forlagsdirektør i Gyldendal Litteratur, Einar Ibenholt, er også svært fornøyd med suksessen.

-Man skal passe seg for metaforene her, men disse bøkene tok oss alle litt på senga. Det er gøy å være en del av et fenomen. Det er gøy å treffe 150 000 lesere. Og det er gøy å tjene penger, sier han.

Nøyaktig hvor mye Gyldendal har tjent på suksessen, vil han ikke ut med.

Mellom 45 og 55 millioner Et overslag som forutsetter at forlaget sitter igjen med litt under halvparten av salgsprisen, innebærer imidlertid at salget av bøkene har betydd en inntjening på mellom 45 og 55 millioner kroner for Gyldendal på et snaut år.

Hvor mange smalere utgivelser det kan finansiere, vil forlagsdirektør Einar Ibenholt ikke ut med.

-Nei, det går nok ikke an å regne sånn, dessverre. Denne suksessen er morsom i seg selv, vi trenger ikke å oversette den til antall oversatte nobelprisvinnere for å glede oss over den, sier han.

For tiden venter leserne i iver på filmatiseringen av den erotiske boka. Dagbladet har tidligere skrevet at filmen kan få 18-årsgrense, og at det spekuleres i at Emilia Clarke fra «Game of Thrones» kan få den kvinnelige hovedrollen som Anastasia Steele.

Også andre spinoff-produkter fra boka - som sexleketøy - selger godt for tida.

Til tross for salgssuksessen, var ikke anmeldere spesielt imponert over bøkene. - Like mye plot som et middels samleie, skrev Dagbladets anmelder.