Havets helter blir tv-serie

De drar til havs med livet som innsats sommer som vinter, i stille og i storm. Nå kommer historien om hverdagsheltene på Redningsselskapets 32 skip som seks episoders såpedokumentar på NRK1.

- Det er blitt en veldig realistisk serie, sier Truls Pedersen (29) fra Lillesand, som har vært skipper på redningsskøytene de siste fem åra.

Nå spiller han hovedrollen i TV-serien. Skjønt han vil ikke kalle det hovedrolle.

- Jeg er en av mange gjennomgangsfigurer. Det har gått veldig greit. Men det kunne bli litt tett med et filmteam i tillegg til mannskapet på de minste båtene.

Ideen

Regissør og produsent Øyvind Asbjørnsen fikk ideen til «Havets helter» da han var vitne til en dramatisk redning om bord på en seilbåt på svenskekysten i fjor.

- Jeg hadde lenge tenkt på hvordan jeg kunne lage et program fra dette miljøet, siden jeg selv bor i båt og ferdes mye til havs. Da jeg så Redningsselskapets folk i aksjon, var saken klar. Jeg kontaktet NRK, og snart var vi i gang.

«Sleipner»

- Siden har det gått i ett sommer som vinter med filming om bord i fem av båtene, fra Båtsfjord i nord til Larkollen i sør, forteller Asbjørnsen.

Under «Sleipner»-forliset lå Redningsselskapets skøyte i området til reparasjon, ellers hadde nok hjelpen kunnet komme raskere, mener Asbjørnsen.

Hverdagen

- Men om vi hadde kunnet filme det og bruke det i serien er en annen sak. Om vi hadde vært der hadde vi hatt nok å gjøre med å hjelpe til i redningsarbeidet. En av utfordringene for filmteamet som har fulgt hverdagsheltene døgnet rundt i opptil uker av gangen, har vært å skildre hverdagen langs kysten - på godt og vondt.

- Det har vært jobbet med å få mannskapene til å opptre naturlig foran kamera. Vi har fulgt dem på jobben og til dels også privat. Men vi har ikke forsøkt å regissere eller dramatisere, sier Asbjørnsen.

Resultatet er blitt en historie som skifter mellom dramatiske uværsscener på Finnmarkskysten til berging av fritidsbåter i Oslofjorden. «Havets helter» starter på NRK1 26. oktober.

REALISTISK: Regissør og produsent Øyvind Asbjørnsen har forsøkt å skildre hverdagen om bord i redningsskøytene langs den lange og værharde norskekysten.