«Havets katedral» til topps på boklista

Ildefonso Falcones inntar førsteplassen på ukas boklister og skyver ut Stieg Larsson. Han kjenner oppskriften på en bestselger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Hva gjør en kritiker som blir helt oppslukt av en roman som i passasjer har et språk som likner Bobsey-barna? Og med et så melodramatisk plott og klisjèaktig persongalleri at det ihvertfall mot slutten kan forveksles med en hertug-roman av Victoria Holt.

Det er vel ikke stort annet å gjøre enn nok en gang å fastslå at god underholdning ikke nødvendigvis betyr god litteratur.

Grusom føydalherre

Helten heter Arnau Estanoyal. Han blir født i 1321, og stammer fra en stolt bondeslekt på en katalansk storgård. På bryllupsnatten til hans foreldre kommer den grusomme føydalherren og gjør krav på sin lovformelige rett til å ligge med bruden. Det ødelegger Arnaus mor. Og gjør at hans far Bernat flykter med lille Arnau som blir født ni måneder senere. Etter å ha forvisset seg om at gutten ikke er sønn av den grusomme føydalherren, men en ekte Estanoyal. Han har den edle slektens adelsmerke, en føflekk over høyre øye.

Arnau kommer til å vokse opp i 1300-tallets Barcelona. En by som gir frihet til sine borgere om de har bodd der et år. Far og sønn arbeider hardt, sulter og blir hundset med av griske slektninger. Bernat tåler alt inntil en krig forårsaker hungersnød, og han ikke lenger finner seg i at de rike har store matlagre mens de fattige dør av sult. Bernat blir en av bakmennene bak et folkeopprør som skjedde i «virkelighetens» Barcelona i 1334.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer