Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Havets katedral» til topps på boklista

Ildefonso Falcones inntar førsteplassen på ukas boklister og skyver ut Stieg Larsson. Han kjenner oppskriften på en bestselger.

BOK: Hva gjør en kritiker som blir helt oppslukt av en roman som i passasjer har et språk som likner Bobsey-barna? Og med et så melodramatisk plott og klisjèaktig persongalleri at det ihvertfall mot slutten kan forveksles med en hertug-roman av Victoria Holt.

Det er vel ikke stort annet å gjøre enn nok en gang å fastslå at god underholdning ikke nødvendigvis betyr god litteratur.

Grusom føydalherre

Helten heter Arnau Estanoyal. Han blir født i 1321, og stammer fra en stolt bondeslekt på en katalansk storgård. På bryllupsnatten til hans foreldre kommer den grusomme føydalherren og gjør krav på sin lovformelige rett til å ligge med bruden. Det ødelegger Arnaus mor. Og gjør at hans far Bernat flykter med lille Arnau som blir født ni måneder senere. Etter å ha forvisset seg om at gutten ikke er sønn av den grusomme føydalherren, men en ekte Estanoyal. Han har den edle slektens adelsmerke, en føflekk over høyre øye.

Arnau kommer til å vokse opp i 1300-tallets Barcelona. En by som gir frihet til sine borgere om de har bodd der et år. Far og sønn arbeider hardt, sulter og blir hundset med av griske slektninger. Bernat tåler alt inntil en krig forårsaker hungersnød, og han ikke lenger finner seg i at de rike har store matlagre mens de fattige dør av sult. Bernat blir en av bakmennene bak et folkeopprør som skjedde i «virkelighetens» Barcelona i 1334.

Rikdom og adelstittel

«Havets katedral» er en såkalt historisk roman. Tittelen henspeiler Santa Maria del Mar, ifølge Falcones en av verdens vakreste kirker Den ble bygget av folket selv; fattige «bastaixer» som uten vederlag bar stein på stein til kirken. Lille Arnau blir en av disse stolte «Bastaixer». Seinere bringer skjebnen den edle og vakre helten både rikdom og en adelstittel. Renkespill gjør at hans elskede blir fratatt ham, og han kastes i fengsel underkastet den grusomme inkvisisjonen. Men det går bra tilslutt.

Falcones selv har gjort grundig historisk research. Vi får innblikk i et sterkt kvinnediskriminerende samfunn, der loven bestemte at om du voldtok en kvinne, ble du fritatt for straff om du deretter giftet deg med henne. Her er grusomme inkvisitorer, den fryktede Svartedauen, stadige kriger mellom småstater, en heroisk maurerslave og ikke minst jøder. Hver påske må mange bøte med livet pga. korsfestelsen tretten hundre år tidligere. Før hele jødekvartalet i Barcelona utraderes.

MEDRIVENDE: En edel helt kjemper mot Svartedauen, inkvisisjonen og kvinnelig renkespill i denne pageturneren. Den oppsiktsvekkende bestselgeren skal ha blitt refusert sju ganger. Foto: SCANPIX
MEDRIVENDE: En edel helt kjemper mot Svartedauen, inkvisisjonen og kvinnelig renkespill i denne pageturneren. Den oppsiktsvekkende bestselgeren skal ha blitt refusert sju ganger. Foto: SCANPIX Vis mer

Små pjokker

Rent språklig er boka helt død. Nå er det vanskelig å avgjøre hvor stort ansvar som hviler på oversettelsen. Men det er litt selsomt med middelaldermennesker som blant annet består av «små pjokker» som «skotter» og «støyer» og «ler skjelmsk». I en bok som består av passasjer a la denne:

«I virkeligheten hadde Aledis aldri opplevd å stå overfor himmel og jord et sted der ingenting sto i veien for utsikten, der man kunne speide mot horisonten og snu seg rundt og rundt - og ikke se noe annet enn den.»

På den annen side er plot og karakterer så i overensstemmelse med det flate språket at det er fristende å anta at boka har fått den oversettelsen den fortjener.

Kopi-roman

Nylig rykket en italiensk professor ut og advarte mot at Harry Potter-kopier ødela barnebokmarkedet. Nå er ikke Harry Potter farlig. Heller ikke Barcelona-romanen «Vindens skygge», som denne boka åpenbart er inspirert av. Boka promoveres med et enormt markedsapparat, og har allerede solgt i to millioner eksemplarer. I pakt med bestselgermyten, påstår forfatteren at «Havets katedral» ble refusert på sju forlag før den endelig kom ut. Det nekter jeg å tro. Boka følger oppskriften på en moderne bestselger så nøyaktig at den nærmest kan fremstå som et bestillingsverk.

«Om bare alle bestselgere var som denne», har salgsivrige Bazar sakset fra en spansk kritiker. Om bokmarkedet fortsetter å utvikle seg i den samme kommersielle retning, er det en stor sjanse for at hans ønske går i oppfyllelse. At alle bestselgere blir som denne: Stor underholdning etter rene oppskrifter.

Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (86 butikker), Libris (100 av 136 butikker), Notabene (124 butikker), Norli (68 butikker), Fri Bokhandel (19 av 147 butikker), Tanum Karl Johan, og Haugen Bok. Bokdata fra Den norske Bokdatabasen AS.

«Havets katedral» til topps på boklista

LES OGSÅ:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling