Havets konge

TROMSØ (Dagbladet.no): Baltasar Kormakur sendte Sven Nordin mellom Island og Oslo. Hver eneste dag.

Suksessregissøren Baltasar Kormakur er Islands nest beste eksportartikkel for tida, etter torsk. Etter at debutfilmen hans, 101 Reykjavik, gikk sin seiersgang over hele verden er det klart for den vanskelige oppfølgeren. Med norske Sven Nordin i en av hovedrollene.

- Sven måtte kjøre over hele islagte Island, midt på vinteren, hver eneste dag før vi begynte opptakene. Han måtte reise tilbake til teateret i Oslo hver kveld, forteller Kormakur.

Han innrømmer at arbeidsforholdene ikke blir de aller beste når en av hovedrolleinnehaverne må pendle til og fra Island hver dag, men mener det var prisen han måtte betale for å få Nordin med på innspillingen.

- Jeg så Nordin første gang i "Suffløsen" og syntes han var veldig bra, sier Kormakur om den saken.

Oppfølgerfilmen "Havet" handler om en familie i oppløsning, og vanskelighetene folk på den islandske landsbygda har med å innfinne seg med sine skjebner. Filmen er blant de påmeldte filmene til den internasjonale filmfestivalen i Tromsø som vekker størst interesse.

- Rett etter at jeg var ferdig med "101 Reykjavik" begynte jeg å tenke på det neste prosjektet mitt. Jeg bestemte meg for å gå enda nærmere de islandske røttene mine, og ville sette fokus på en familie som bor i en landsby på kysten, hvor fiskekvotene kveler dem, og alt egentlig er litt "fucked up". Du vet, folk på Island vil egentlig bare jobbe i dotcom-selskap, og så må vi importere polakker for å ta seg av vår viktigste næring, fiskeriene.

Men selv om filmene hans er tildels dystre, lyser Kormakur opp når han snakker om Sven Nordin.

- Det var helt topp å jobbe med Sven. Han lærte seg for eksempel islandsk før vi begynte innspillingen. Sven er en fantastisk fyr, sier han og ler.

REGISSØR:</B> Kormakur er en kjent skuespiller og regissør i Island. Nå er han aktuell med filmen «Havet».