LEDER

Hovedleder: plastforurensning

Havmonsteret er av plast

En av «øyene» av plast og avfall dekker et område av Stillehavet som er større enn USA.

SØPPELØYER: Illustrasjonen viser plastøyene i Stillehavet. Illustrasjon: NTB Scanpix
SØPPELØYER: Illustrasjonen viser plastøyene i Stillehavet. Illustrasjon: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Gåsenebbhvalen som ble funnet strandet på Sotra utenfor Bergen forrige helg med 30 plastposer i magen har satt fart på debatten om plastforsøpling i havet. Klima- og miljøminister Vidar Helgesen har vært offensiv og kaller fenomenet det virkelige havmonsteret.

Skjebnen til den strandede hvalen er ille nok. Men omfanget av problemet med plastforsøpling i havet kan enda bedre illustreres med de enorme, flytende «øyene» av plast i Atlanterhavet og Stillehavet. En av «øyene» av plast og avfall dekker et område av Stillehavet på anslagsvis 700 000 til ti millioner kvadratkilometer. Til sammenligning er USAs areal på i underkant av ti millioner kvadratkilometer.

Årlig havner omtrent åtte millioner tonn plast i havet, og det anslås at det vil være mer plast enn fisk i havet innen 2050. Årlig tilføres havene 900 000 tonn mikroplast. Det stammer fra en rekke kilder, blant annet plast som brytes delvis ned i havene og mikroplast fra velvære og kosmetikkindustrien. Her hjemme er slitasje fra bildekk den største utslippskilden, sammen med gummigranulat fra kunstgressbaner. De små svarte kulene du får med deg hjem i sko, sokker og treningsbagen er mer enn irritasjonsmomenter, de er en del av det som regnes som den største trusselen mot miljøet ved siden av klimatrusselen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer