DEBATT

Antarktis:

Havnasjonen Norge er om bord

Grunnlaget for effektivt vern bygges på faglig etterrettelighet fra alle parter. Det ansvaret må også Greenpeace ta.

Weddellhavet i Antarktis: Vi forventer at EU legger fram et forslag om vern i Weddellhavet utenfor Dronning Maud Land i oktober, skriver statssekretær Audun Halvorsen.
Weddellhavet i Antarktis: Vi forventer at EU legger fram et forslag om vern i Weddellhavet utenfor Dronning Maud Land i oktober, skriver statssekretær Audun Halvorsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Greenpeace beskylder regjeringen for å blokkere viktige verneprosesser i Antarktis. Påstanden er grunnløs og argumentene er både feilaktige og usaklige. For mens Greenpeace harselerer med statsministerens havengasjement i Dagbladet, jobber regjeringen hardt for å komme til enighet med de andre Antarktis-landene om vernetiltak i Sørishavet. Dette gjør vi i Kommisjonen for bevaring av marine levende ressurser i Antarktis, CCAMLR.

Det er ikke dobbeltkommunikasjon når regjeringen bruker begrepet «områdebasert vern» istedenfor «marine protected areas». Det er godt norsk. Det er også godt norsk å bygge vernetiltak på kunnskap og solid vitenskap. Slik oppnår vi effektivt vern og langsiktig beskyttelse av økosystemene, også i Sørishavet. Vår politikk er tuftet på disse prinsippene uavhengig av hvor på verdenshavene vi engasjerer oss.

Statssekretær i UD, Audun Halvorsen.
Statssekretær i UD, Audun Halvorsen. Vis mer

Norge bidro aktivt til at verdens største marine verneområde ble opprettet i Rosshavet i Antarktis for to år siden. Vi forventer at EU legger fram et forslag om vern i Weddellhavet utenfor Dronning Maud Land i oktober. Norske forskere samarbeider tett med andre lands forskere for å sikre at forslaget får et godt faglig fundament. Vi har tidligere stilt spørsmål ved deler av EUs forslag, og er derfor i tett dialog med Tyskland og EU for å finne felles svar. Det planlagte forskningstoktet med «Kronprins Haakon» til Antarktis neste år vil kunne gi viktige bidrag i dette arbeidet.

Norge gir det internasjonale samarbeidet i Antarktis høy prioritet, og vi opplever at vi har en konstruktiv dialog med den internasjonale miljøbevegelsen om disse spørsmålene. Grunnlaget for effektivt vern bygges på faglig etterrettelighet fra alle parter. Det ansvaret må også Greenpeace ta.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer