TRAKK SEG: Skuespillerne Grace Park (nummer to fra venstre) og Daniel Dae Kim (til høyre) trakk seg fra serien fordi de ikke ble enige med CBS i kontraktsforhandlingene. FOTO: CBS
TRAKK SEG: Skuespillerne Grace Park (nummer to fra venstre) og Daniel Dae Kim (til høyre) trakk seg fra serien fordi de ikke ble enige med CBS i kontraktsforhandlingene. FOTO: CBSVis mer

«Hawaii Five-0»

«Hawaii Five-0»-stjernene sier opp i ren protest: - Grotesk

Hollywood-stjerner tar oppgjør med forskjellsbehandling av etnisitet og kjønn. - Produsentene ser at de ikke får like stor avkastning når de ikke har hvite mannlige skuespillere, sier TV-ekspert.

(Dagbladet): Når TV-serien «Hawaii Five-0» nå skal spille inn sin åttende sesong, blir det uten de to asiatisk-amerikanske hovedrolleinnehaverne Daniel Dae Kim og Grace Park. Skuespillerne trakk seg nylig fra serien fordi de ikke kom til enighet i kontraktsforhandlingene.

Hollywood Reporter skriver at de har fått bekreftet at skuespillerne hadde bedt om like høy lønn som sine hvite medspillere i serien, Alex O'Loughlin og Scott Caan, men at de ikke fikk det.

I en Facebook-post skriver Kim at «CBS og jeg klarte ikke å bli enige om en ny kontrakt, så jeg tok det vanskelige valget om ikke å fortsette». I posten går han ikke direkte inn på grunnen til dette, men skriver at «veien til likebehandling er sjelden enkel», som en henvisning til lønnsdiskusjonen.

- Blir groteskt

Brita Møystad Engseth, filmviter og anmelder, er ikke overrasket over det som ser ut til å være forskjellsbehandling på bakgrunn av etnisitet.

- GROTESKT: Filmviter og anmelder Brita Møystad Engseth mener at det burde være selvsagt at skuespillere av annen etnisitet bør få like mye betalt som sine hvite medspillere, men er dessverre ikke overrasket over at det fortsatt ikke er tilfellet. Foto: TVNorge
- GROTESKT: Filmviter og anmelder Brita Møystad Engseth mener at det burde være selvsagt at skuespillere av annen etnisitet bør få like mye betalt som sine hvite medspillere, men er dessverre ikke overrasket over at det fortsatt ikke er tilfellet. Foto: TVNorge Vis mer

- Forskjellsbehandling av kjønn og etnisitet har Hollywood holdt på med siden Hollywood startet. Noen lønnsforhandlinger har vært vellykkede, som «Friends»-gjengen som forhandlet om at alle skulle ha lik lønn. Men det var fordi de selv sa at de var like mye verdt alle sammen, sier hun.

Nylig gikk også skuespiller Emma Stone ut og fortalte at mannlige medspillere har kuttet sin egen lønn, for at hun skulle få like mye betalt som dem, skriver CNN.

- De siste årene har flere kvinner benyttet anledningen på prisutdelinger til å snakke om likelønn, som de så klart har krav på, sier Engseth, og legger til at lik lønn for likt arbeid er et helt naturlig krav.

- Hvis jobbtittelen din er lik som den hvite amerikaneren, bør du også få lik lønn. Det er et grunnleggende enkelt prinsipp, men så blir det så grotesk når det har sammenheng med kjønn og etnisitet, legger hun til.

Ifølge Variety skal «Hawaii Five-0»-skuespillerne Grace Park og Daniel Dae Kim ha fått et lønnstilbud som var 10 til 15 prosent lavere enn sine hvite medskuespillere.

- Handler om penger

Christopher Pahle, TV-anmelder i Dagbladet, forteller at det nå er flere i Hollywood som tar til orde mot denne typen forskjellsbehandling, men at det ikke er enkelt å omsette dette til reell endring.

- Jeg tror ikke produsentene er rasister, men det handler om penger. Produsentene ser at de ikke får like stor avkastning når de ikke har hvite mannlige skuespillere, for det er det publikum i hovedsak går og ser, for det er det de er vant til. Jeg tror det er i ferd med å bli bedre, men det går veldig sakte, sier Pahle.

Han legger til at den største forskjellsbehandlingen antakelig ligger i om man trekker seere eller ikke.

- De kvinnene man vet trekker like mange seere som mennene, får like mye betalt. Men det er flere høyt betalte menn enn kvinner. Så det er en forskjellsbehandling også når det gjelder hvilke roller du får, sier han.

- Absurd

Pahle forteller at det også er en forskjellsbehandling når det gjelder kvinner og alder.

- Vi kan ta Tom Hanks som et eksempel. Han er vel over seksti nå, men har alltid en ung kvinnelig «love-interest». Det er absurd med en 60-åring med en kjæreste i 30-årene. Du ser aldri det motsatte. Så mennene får holde på så lenge de klarer å trekke seere, sier han, men legger til at TV-serier ofte er bedre når det kommer til dette, enn filmbransjen.

Gry Cecilie Rustad, postdoktor ved institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, er også tydelig på at det er mye diskriminering i Hollywood, men påpeker at man også finner diskriminering i de fleste bransjer i USA.

- Jeg tror eller håper at det at Hollywood-stjerner begynner å si i fra er et tegn på at det er et begynnende oppgjør generelt sett mot diskriminering og sosial ulikhet, sier hun.

FEST: Erna Solberg og skuespillet Emma Stone rocket sammen til rapperen Kendrick Lamar etter at statsministeren hadde snakket til 70 000 publikummere og millioner av TV-seere da hun sto på scenen i Central Park i New York under Global Citizen-konserten. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Ikke synd på Stone

Hun mener det er flott at kjente mennesker tar opp dette problemet og at flere og flere går ut i mediene og forteller om det.

- Så kan man jo håpe at det har effekt for andre som opplever diskriminering også. Det er jo, for å være helt ærlig, grenser for hvor synd det er på Emma Stone. Det som skjer er dypt urettferdig og feil så klart, men tror ikke hun generelt sliter med å ha nok til smør på brødskiva, sier Rustad.

Hun håper likevel at fokuset kan føre til en bedring.