DEBATT

Hawala er bra som bistand, men kan øke fattigdommen i Norge

Adidas-sko til deg betyr at tre av dine søskenbarn vil sove sulten fremover. Hvor mye vil du ha de skoene?

HAWALA: Kadra Yusuf forklarer om de poisitive og negative sidene ved Hawala-systemet. Bilde fra Kabul. Scanpix.
HAWALA: Kadra Yusuf forklarer om de poisitive og negative sidene ved Hawala-systemet. Bilde fra Kabul. Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Første gang jeg hørte ordet «hawala» tror jeg at jeg gikk i tredje klasse. En klassekamerat hadde skrytt av at han skulle få nye kule Adidas-sko, men ukene gikk og vi så ingen nye sko, så jeg spurte: Hva skjedde med de nye Adidas? Han svarte «Hawala» skjedde - så ingen sko!

Denne uken ble en somalisk forening siktet for skatteunndragelse etter at tollvesenet på Gardermoen stoppet en postpakke med 11 millioner. Du leste riktig: 11 millioner, i cash. Ifølge tollvesenet er dette det største valutabeslaget noensinne på Gardermoen. Pengene stammer fra Hawala-virksomhet.

Innvandrere i Norge og nordmenn med innvandrerbakgrunn sender hvert år store beløp til slekt og venner i hjemlandet via Hawala, en slags undergrunnens Vipps, den populære betalingstjenesten.

Da jeg vokste opp på Holmlia i Oslo på 90-tallet hadde de fleste jeg kjente foreldre som sendte penger hjem, enten via Hawala eller andre undergrunnsbanker.

En gang i måneden sendte man penger til en enke i familien som hadde mistet mannen eller til noen fettere og kusiner som trengte mat. I et land som Somalia med en blodig borgekrig var behovene konstante. En syk bestemor, tørke, frigjøringsgruppe. Det var alltid noe. Og det var noe som de voksne snakket om. Behovet med å få sendt penger hjem og ikke minst presset de kjente på med å skaffe disse pengene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer