Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Hawk er norsk - og Oscar-nominert

To mulige Oscar for Norge i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I år er det to Oscarnominerte nordmenn. Tirsdag skrev Dagbladet.no at norske Torill Kove er nominert i kategorien «beste animerte kortfilm». Nå viser det seg at det kan bli norsk Oscar også i en annen kategori.

Hawk Ostby er en av manusforfatterne bak filmen «Children of Men», som er nominert i kategorien for «beste manus». Egentlig heter han Haakon Nygaard-Østby, og kommer fra Oslo.

- Vi var veldig overrasket da vi fikk beskjed om at vi var nominert, vi var jo ikke favoritter. Folk hadde snakket mye om «The Departed» og andre filmer, sier Hawk til Dagbladet.no.

Hawk fikk beskjed fra kona om at han var nominert:

- Det var helt utrolig. Vi bor i Vermont, som er veldig likt Norge. Men jeg er i California nå på jobb, og jeg ble oppringt klokken halv seks på morgenen. Det var kona mi som var kjempeglad, og ropte at jeg er nominert. Det er fantastisk, og en stor ære.

Hawk har bodd i USA siden han var 19 år, men oppveksten hadde han i Norge:

- Moren min er indisk og faren min er norsk. De møttes i Skottland, og søstrene mine ble født i Sverige. Jeg ble født i India, og vokste opp på Nordstrand og Slemdal i Oslo. Da jeg var 15 år flyttet vi til Malaysia og Singapore, før vi fire år senere endte opp i USA. Norge var et utrolig sted å vokse opp.

Vanskelig bok

DOMMEDAGSFILM: Menneskene får problemer når kvinner ikke lenger kan få barn. Foto: NORDISK FILM
DOMMEDAGSFILM: Menneskene får problemer når kvinner ikke lenger kan få barn. Foto: NORDISK FILM Vis mer

Nå er han i ferd med å gjøre det bra i den amerikanske filmbransjen, og nominasjonen kan være til god hjelp:

- Det skader aldri å bli nominert til Oscar. Men det er merkelig. Mandag vet du ingenting, og tirsdag er du plutselig nominert. Du ser det på tv hvert år og tror ikke du kommer til å bli der selv.

Han forteller at han jobber i en av tre grupper som var involvert i prosessen med å gjøre boken av P. D. James om til manus:

- Vi gjorde den originale tilpasningen, og det var en vanskelig bok å lage film av. Manuset har forandret seg vesentlig siden vi jobbet med det, og de andre manusforfatterne har virkelig utnyttet konseptet, sier Hawk.

Filmen finner sted en generasjon frem i tid, og alle kvinner på jorden har blitt ute av stand til å få barn. Dermed er menneskene på jorden i ferd med å dø sakte men sikkert ut.

- Vanligvis i slike «slutten på verden»-filmer er det asteroider, atombomber og sykdommer som utrydder planeten. I denne filmen er det at vi ikke kan få barn. Vi beskriver ikke hvorfor, men menneskene dør ut. Dette er en skremmende, og grunnleggende menneskelig, historie.

Jobber med Marvel-film

Hawk har også jobbet med filmen «First Snow», som har amerikansk premiere 23. mars. Men enda større spenning knyttes til «Iron Man», som er enda en film som handler om en av superheltene fra Marvel Comics. Akkurat nå er han i California og jobber med filmen, som regisseres av Jon Favreau.

image: Hawk er norsk - og Oscar-nominert

I hovedrollene finner vi folk som Robert Downey Jr. og Gwyneth Paltrow.

- Det er en glimrende film, og det er flott å jobbe med Marvel, men veldig forskjellig fra det vi vanligvis jobber med.

Marvel er et av verdens største tegneseriehus, og blant filmene som er baser på tegneseriene finner vi «Hulken», «Spider-man», «X-Men» og «Blade».

- Marvel er utrolig. Det er grunnleggende, alle leser tegneserier. Historiene til Marvel er fantastiske, og vi må hedre tradisjonen. Tegneseriene har dedikerte fans, og det er morsomt å være med i den verdenen, det e veldig ukjent for oss.

Han forteller at han finner mye interessant i karakterene i tegneseriene:

- Det handler ikke om teknologien, det må være menneskelige karakterer du kan relatere til, for eksempel er «Spider-man» en klassisk «gutt møter jente»-historie.

Men har han forberedt takketale til Oscar-utdelingen?

- Nei, det vil jeg ikke gjøre. Det er dårlig hell, man må improvisere.

<B>NORSK:</B> Hawk Ostby heter egentlig Haakon Nygaard-Østby, og kommer fra Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!