KLASSIKER: Tony Sirico som Paulie Walnuts og James Gandolfini som Tony Soprano under innspillingen av en episode av «The Sopranos». Det er ingen ting å si på kvaliteten til seriene i HBO Nordics strømmetjeneste. Men selve tjenesten imponerer ikke Dagbladets anmelder, verken i bredde eller brukervennlighet. Foto: AP / NTB Scanpix
KLASSIKER: Tony Sirico som Paulie Walnuts og James Gandolfini som Tony Soprano under innspillingen av en episode av «The Sopranos». Det er ingen ting å si på kvaliteten til seriene i HBO Nordics strømmetjeneste. Men selve tjenesten imponerer ikke Dagbladets anmelder, verken i bredde eller brukervennlighet. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

HBO har de beste seriene, men ikke den beste strømmetjenesten

Seriemester på sparebluss.

HBO er det amerikanske kabelnettverket bak mange av de siste årenes aller beste tv-serier, som «Boardwalk Empire», «Curb Your Enthusiasm», «Entourage», «Flight of the Conchords», «Game of Thrones», «In Treatment», «Sex and the City», «Six Feet Under», «Sopranos», «The Newsroom», «Treme», «True Blood» og «The Wire».

I LIKHET med giganten Netflix er HBO Nordic nå på plass i Norge med en strømmetjeneste. Mens Netflix byr på et gigantisk arkiv av ikke helt blodfersk film og TV, er HBOs hovedprodukt selskapets egne serier. I tillegg bys det på noe innkjøpt, som NBC-suksessen «30 Rock». 

Og ikke bare som et lett støvete arkiv: De ferskeste episodene skal være  tilgjengelige innen 24 timer etter at de er sendt første gang i USA.

Serieutvalget er imponerende, men ikke voldsomt stort. Det er snakk om noen og femti serier i alt.

Her finner man det meste av de siste årenes mest grensesprengende TV-dramatikk, med noen unntak, som «Mad Men» og «Breaking Bad».

LIKEVEL bør man nok være temmelig hardt hekta på minst et par-tre av disse HBO-seriene for å føle at man får valuta for månedsprisen. Med et abonnement kan du holde deg oppdatert på utviklingen i «Game of Thrones», men for min egen del blir problemet at mange av seriene jeg liker best for lengst er avsluttet, og dessuten sluppet i rimelige dvd- og Blu-ray-bokser med bedre bildekvalitet. Det er selvsagt kjekt å ha alt noen tastetrykk unna, men likevel forsvinner noe av poenget.

På filmfronten bys det på utvalg som er så lite at det ikke kan kalles annet enn patetisk.

ALL IN THE GAME, YO: Det skader aldri med en gjensyn med Omar Little fra «The Wire». Men mange av HBOs beste serier er for lengst avsluttet og tilgjengelige i rimelige dvd-bokser. Da forsvinner noe av poenget med et abonnement, mener vår anmelder. Foto: HBO
ALL IN THE GAME, YO: Det skader aldri med en gjensyn med Omar Little fra «The Wire». Men mange av HBOs beste serier er for lengst avsluttet og tilgjengelige i rimelige dvd-bokser. Da forsvinner noe av poenget med et abonnement, mener vår anmelder. Foto: HBO Vis mer

Under bokstaven B finner man for eksempel fattige fem filmer — hvorav tre er «Back to the Future»-serien. Det totale antallet filmer vil jeg anslå til å være et sted mellom 100 og 150.

HBO FIKK PEPPER ved lansering for en modell der kundene måtte binde seg til et 12 måneders abonnement, og for laber bildekvalitet. Bindingen er nå frivillig, men det er bare om man binder seg for 12 måneder at man får den laveste prisen på 79 kroner.

Uten binding koster det 129 kroner, og da er det plutselig ikke så billig lenger.

Bildekvaliteten imponerer fortsatt ikke. Bildene er litt blasse, med lite imponerende svartnivå. Spesielt om du viser bildene på en stor skjerm, blir dette tydelig.

Å få HBO-tjenesten opp på en stor skjerm, er for øvrig ikke så enkelt. Tjenesten er i utgangspunktet laget for bruk gjennom en nettleser på Mac/PC, noe som krever at du har siste versjon av Adobe Flash player og Googles videoprogramvare Widevine installert.

Du kan også se på nettbrett og mobil, med apps for iOS og Android. Ettersom HBO-appen ikke støtter overføring via Airplay, kan man ikke overføre til TV via Apples rimelige Apple TV-boks. Dermed er man avhengig av å overføre bildet fra datamaskinen via HDMI. Unntaket er eiere av en Samsung smart-tv-er, som kan laste ned en egen HBO-app.

Brukervennligheten er heller ikke på topp.

IKKE HELT PÅ HØYDEN: «The Newsroom» er en av de ferskere seriene i HBOs strømmetjeneste. Den er ikke like god som kabelnettverkets største suksesser. Foto: HBO
IKKE HELT PÅ HØYDEN: «The Newsroom» er en av de ferskere seriene i HBOs strømmetjeneste. Den er ikke like god som kabelnettverkets største suksesser. Foto: HBO Vis mer

Selv ikke så enkle ting som automatisk å tilby avspilling av neste episode i en sesong, eller å huske fra episode til episode at man vil ha norske tekster på en serie, har HBO klart å bygge inn. Topplister og anbefalinger basert på tidligere bruk ser jeg heller ikke noe til.

Sammenliknet med Netflix, som har meget høy brukervennlighet, kommer HBO kraftig til kort her.

UTEN BINDING betaler du altså 129 kroner i måneden for et tilbud som er innholdsmessig begrenset, med lite imponerende bildekvalitet og brukervennlighet. Slik sett er Netflix' tilbud til 79 kroner overlegent, om man aksepterer at tjenesten er som en enorm billighylle i dvd-butikken.

Men så var det den neste episoden av «Game of Thrones», da ...

MEST SERIER: HBO Nordics strømmetjeneste tilbyr mest tv-serier, samt et antall filmer vår anmelder kaller patetisk.
MEST SERIER: HBO Nordics strømmetjeneste tilbyr mest tv-serier, samt et antall filmer vår anmelder kaller patetisk. Vis mer