MENER ALVOR: Amazons avtale med HBO gjør at de seiler opp som en enda mer troverdig konkurrent til Netflix i USA. Avtalen gir Amazon tilgang til å kunne strømme mye eldre HBO-innhold, som blant annet «The Sopranos». FOTO: HBO
MENER ALVOR: Amazons avtale med HBO gjør at de seiler opp som en enda mer troverdig konkurrent til Netflix i USA. Avtalen gir Amazon tilgang til å kunne strømme mye eldre HBO-innhold, som blant annet «The Sopranos». FOTO: HBOVis mer

HBO og Amazon går sammen om å ta rotta på Netflix

Men kommer tjenesten noen gang til Norge?

(Filtermagasin.no): Med 48,3 millioner abonnenter over hele verden har Netflix seilt opp som den ubestridte eneren når det gjelder strømming av film og tv-serier på nett.

På verdensbasis er ingen aktører i nærheten av å by på konkurranse - foreløpig. Amazon har imidlertid raslet voldsomt med sablene det siste året, blant annet ved å bestille en rekke egenproduserte serier med meritterte skuespillere og tv-skapere.

Nå har Amazon nok en gang bevist at ambisjonene er store, ved å inngå avtale med seriegiganten HBO.

Svært arkiv Avtalen, som foreløpig kun gjelder for USA, gir Amazon Prime-kunder tilgang til strømming av store deler av HBOs katalog, med serier som «The Sopranos», «The Wire» og «Deadwood».

Amazon får imidlertid ikke nye serier før etter noen år, og flere populære serier (som «Game of Thrones») omfattes ikke av kontrakten mellom de to selskapene.

Likevel anses innholdet som svært verdifullt.

Dette er første gang HBO tilbyr sine serier til en abonnementstjeneste de ikke selv eier, og tidligere har de avvist alle tilbud fra tjenester som Netflix og Hulu. I USA har de derimot valgt å distribuere innholdet sitt via en egen applikasjon, HBO GO, som utelukkende gir kundene tilgang om de har en avtale med en tradisjonell tv-distributør.

- Amazon har laget en strålende tjeneste, og vi er glade for å tilby våre programmer til deres store kundebase. Vi har tro på at dette også vil føre til at flere vil abonnere på HBO, sier Charles Schreger fra HBO i en pressemelding.

Solgt til TV 2 Spørsmålet de fleste stiller seg nå er hvilke utvidelsesplaner Amazon eventuelt måtte ha, og om den amerikanske nettgiganten vil ta opp kampen mot Netflix også i andre markeder enn USA.

I Norge har Amazon solgt sine to første egenproduserte serier, «Alpha House» og «Betas», til TV 2, noe som indikerer at noen lansering ikke er nært forestående her til lands. TV 2 har førsteretten på tre sesonger av de to seriene i Norge.

Det er også uvisst når, og om, Amazon vil ta sin nye strømmeboks Fire TV hit.

- Fire TV er ikke tilgjengelig utenfor USA nå, og vi kan ikke spekulere i fremtidige planer, uttalte en Amazon-representant til CVG tidligere denne måneden.

Amazon-eide Lovefilm, som tilbød dvd-utleie per post, men også hadde et lite strømmetilbud, la ned i Norge i juni i fjor.

Denne artikkelen er tidligere publisert på film- og tv-bloggen Filter.