HBOver?

Kvalitetskanalen sliter. Med kvaliteten.

(Dagbladet.no): Allerede for flere år siden debuterte HBOs nye satsninger med lavere seertall enn tidligere, men da fylte heldigvis tittermagneter som «The Sopranos», «Six Feet Under», «Sex and the City», «Carnivale», «Deadwood» og «Oz» resten av sendeflaten.

10. juni i år la «The Sopranos» inn årene som den siste av disse klassiske seriene. Så hva nå?

IKKE ET VONDT ord om «Entourage» og «Big Love». Kreativt holder de mål, men kommersielt kan de knapt hamle opp med tidligere suksesser. 

HBOs andre store egenproduksjoner er det verre med.«Curb Your Enthusiasm» er – for å si det kjedelig – helt ok. Muligens var den riktig god i starten i 2000, men nå går den tidligere «Seinfeld»-forfatteren Larry Davids navlebeskuelse meg så mye på nervene at jeg i så fall har glemt det.

«Tell Me You Love Me» kan man derimot si mange vonde ord om. Noen later til å like den, men de aller fleste gjør ikke det. Klam sex, enda klammere prat om sex, og pene (men kjedelige) mennesker som snakker og snakker, men ikke kommuniserer med hverandre, er ingrediensene. 

FJERNSYN MÅ ikke nødvendigvis være virkelighetsflukt. Men de aspektene ved ens eget traurige hverdagsliv man helst vil fortrenge, er ikke de man har mest lyst til å se gjentas til det kjedsommelige i en fiksjonsserie, enten det foregår på soverommet eller hos en psykolog som bare svarer i selvfølgeligheter. Det er sånt reality er til for.

Den nye serien «12 Miles of Bad Road» har fortsatt ikke fått noen premieredato, og mye rundt den er foreløpig usikkert. Rollelista inneholder noen store navn, men det gjorde også vårsesongens «John From Cincinnati», og vi vet jo alle hvordan det gikk. Kansellert.

Heldigvis er «The Wire» – om ikke verdens beste serie, så i hvert fall en av de beste – tilbake etter jul. Dens tilbakekomst blir en sårt etterlengtet vitamininnsprøyting for kanalen HBO. Forretningsvirksomheten HBO klarer seg enn så lenge godt nok med salg av serier på DVD.

DEN SISTE KJEMPEN: «The Wire» den eneste pågående HBO-serien som kan kalles for en ekte klassiker. På nyåret begynner siste runde på amerikansk fjernsyn, mens sesong fire slippes på DVD i Norge i mars. Foto: WARNER BROS.
DEN SISTE KJEMPEN: «The Wire» den eneste pågående HBO-serien som kan kalles for en ekte klassiker. På nyåret begynner siste runde på amerikansk fjernsyn, mens sesong fire slippes på DVD i Norge i mars. Foto: WARNER BROS. Vis mer

Men «The Wire» skal etter planen avsluttes etter den kommende sesongen. Med mindre HBO kommer opp med en ny schläger innen den tid, kan det gå skikkelig gæernt. 

DERSOM SÅ skulle skje, står Showtime parat til å ta over betal-TV-tronen i USA. Kanalen kan skilte med «Brotherhood», «Californication», «Dexter», «The L Word», «Meadowlands», «The Tudors» og «Weeds», kvalitetsserier som enten går akkurat nå, eller som forbereder neste runde.

Nylig ble det klart at «Weeds» får en fjerde sesong. Den kontroversielle serien er Showtimes mest sette egenproduserte komedie, og har nå også blitt kanalfavoritten – uansett sjanger – blant seere mellom 18-34 år, en svært ettertraktet målgruppe for annonsørene.

Kabelfilmkanalen AMC har foreløpig ikke mange suksesser på seriefronten, bare en håndfull fiaskoer, men det ene trumfkortet deres ligger til gjengjeld an til å bli en framtidig klassiker.

«Mad Men» vil snart få en helt egen spalte, men kort sagt er den intelligent, spennende på en svært tålmodig måte og en drøm å se på. Serieskaper Matthew Weiner er ingen novise, han har skrevet og produsert flere episoder av «The Sopranos».

DE SISTE ÅRENES enorme kvalitetsløft innen TV-produksjon har også fått de vanlige kringkastede kanalene til å ta grep. NBC leder foreløpig an med «Friday Night Lights», «The Office», og fjorårets beste komiserie «30 Rock», men de sliter også med denne sesongens store skuffelse «Heroes» (gøy så lenge det varte).

Selv om det er mange nok gode serier å ta av for øyeblikket, er de nye overraskelsene, de som løfter mediet og tar det minst to hakk videre, en mangelvare.

HBO var tidligere det sikre kortet man alltid kunne ty til for å få dosen. Nå må kanalen ta seg kraftig sammen om det skal fortsette. 

Overskrifta «HBOver?» dukker stadig opp i kommentarer og på TV-blogger.
Foreløpig står den med spørsmålstegn, det er ikke for seint.

Birgitte Mandelid kommenterer.