H.C. Andersen avsløres i tegnefilm

Den folkekjære eventyrforfatteren H.C. Andersen var kjendis i sin tid, men bare de eventyrlige sidene av hans liv var kjent for offentligheten: - I virkeligheten levde han et dobbeltliv, sier Jannik Hastrup - som har laget helaftens tegnefilm om han.

Drama med sex og hor, faenskap og forfengelighet. Ikke noen tegnefilm for de aller yngste, men derimot et forsøk på å fortelle en historie. Og noe helt annet enn det Disney lager for kino, det kommer neppe barnepyjamaser med H.C. Andersen-motiv hos Hennes & Mauritz når denne filmen får premiere i mai.

- Jeg ser ikke amerikanske tegnefilmer, sier Hastrup. - Jeg ser gode historier.

Tre filmer

Like fullt er «H.C. Andersen og den skjeve skyggen», som filmen heter, et forsøk på å konkurrere mot nettopp Disneys markedsmakt.

- Det er flott at vi kan lage tegnefilmer på våre egne språk. Vi har mye felles her oppe i Skandinavia, humoren for eksempel; det hadde vært vanskeligere å lage filmene sammen med franskmenn og spanjoler, sier Hastrup.

Dagbøker

Skjønt, selv ikke de glade dansker har alle sett humoristisk på Hastrups framstilling av H.C. Andersen som hardt plaget av psykiske problemer.

- Men alt det biografiske materialet i filmen er hentet fra H.C. Andersens egne dagbøker. Problemet er at han tidligere bare er framstilt av Danny Kaye, som en slags glamorøs Hollywood-figur, sier Hastrup.

For slik var det altså ikke i virkeligheten:

- Han hadde et image som en person som levde det gode liv, og slik framstilte han også seg selv i selvbiografien «Mitt eventyrlige liv». Men i dagbøkene skriver han helt annerledes; der han er forelsket i selvbiografien, er han sjalu i dagbøkene.

Uregjerlig skygge

Den skjeve skyggen i filmens tittel er altså H.C. Andersens egen: hans mørke og uregjerligside, som ikke oppfører seg som skygger flest, men lever sitt eget liv - i konstant konflikt med dikteren. Manuset er delvis bygd på H.C. Andersens egen historie «Skyggen».

Der den ekte H.C. Andersen er redd for kontakt med kvinner, er skyggen det absolutt motsatte - og trekker sin opphavsmann motvillig inn på bordeller.

- Og dette skal altså være sannheten om mannen?

- Dette er vår historie om H.C. Andersen, men ingen dokumentarfilm. Han var i hvert fall aldri sammen med en kvinne. Tror jeg da. Hvis han ikke har lurt oss der også, sier Hastrup.