UNDERHOLDENDE: HC Hanssen er på banen med en engasjerende kriminalroman. Foto: CAPPELEN DAMM
UNDERHOLDENDE: HC Hanssen er på banen med en engasjerende kriminalroman. Foto: CAPPELEN DAMMVis mer

HC Hanssen med lettpennet og underholdende krimdedut

Jevnt driv og Nancy Drew-aktig spenning.

||| ANMELDELSE: Den italienske flyplassen Ancona under Balkankrigen: En norsk journalist ser en ung gutt eskorteres av to radmagre bosniere. Guttungen er blant flyktningene fra krigen, og føres på et fly som går til Norge. Tjue år senere har freelancejournalisten slått seg til i en liten småby på Sørlandet, under kallenavnet Nattredaktøren.  Den unge gutten har blitt småbyens tomsing. Han snakker ikke, og tilbringer store deler av tiden ved en grav.  

Forsoffen redaktør
Den legendariske kåsøren, skribenten og forfatteren HC Hanssen, med bakgrunn fra NRK og Dagbladet, gjør som journalister flest. Han slår seg på krimmen.

HC Hanssen med lettpennet og underholdende krimdedut

Nattredaktøren er en skikkelse vi kjenner fra HC Hanssens tidligere utgivelser. En lett forsoffen nokså tørst freelancejournalist som har slått seg til i en småby på Sørlandet. I denne boka involveres han i en kriminalsak gjennom sin kjærlighet til Marte: Vakker og rødhåret alenemor med en voksen datter. Hun jobber som nestsjef i småbyens bank, der banksjefen har seg med en av de ansatte.  Da det skjer et brutalt bankran i småbyen, og den unge bankkasserersken blir skadet og senere myrdet på sykehuset, blir Marte mistenkt i saken. Og delvis forfulgt av den dyktige, men hensynsløse etterforskeren.

 
Sober og presis
Hanssen er en sober, presis og lettpennet forfatter. Han skaper en klok melankolsk stemning i bøkene sine som gjør dem gode å lese. Plottet er verken spesielt originalt eller veldig spenstig. Det involverer krigsforbrytelser, utpressing, åpenlys trafficking styrt av en brutal kafeeier. Her er tre særdeles skumle typer, deriblant krimtartaren med gull i tenna og mord i blikket, og en mystisk frakkekledd mann. Samt bokas mest rørende portrett, den unge vettskremte stumme gutten, et av mange ofre etter Balkankrigen.

Hanssen holder et jevnt driv i boka, som riktignok bikker over i det lett Nancy Drew-aktige da Marte skal bevise sin uskyld og havner i en mystisk tunnel på en mystisk øy med noen mystiske menn. I en underholdende og ikke-spekulativ krim som vel er noe søkt ved tanke på at det skjer i en småby. Men nå er jo ikke krim noe som krever en sterk grad av realisme.