- HD-DVD er død

Formatkrigen over?

(Dagbladet.no): Fikk du HD-DVD-spiller til jul? Da kan det hende du bør vurdere en tur til elektronikkbutikken med byttelappen og et bedende ansiktsuttrykk.

Etter en dramatisk utvikling i helga, kan det nemlig se ut til at krigen mellom de to konkurrerende formatene for høyoppløst video, HD-DVD og Blu-ray, allerede kan være over - med HD-DVD som den store taperen.

Lørdag ble det bekreftet at det mektige filmstudioet Warner Brothers med alle datter- og søsterselskaper heretter vil tilby sine titler utelukkende i Blu-ray-formatet. Til nå har Warner gitt ut filmer på begge formater.

Vil ha slutt på krigen

At Warner går eksklusivt for Blu-ray, tolkes som et signal om at selskapet ønsker en slutt på den forbrukerfiendtlige krigen mellom to relativt like videoformater.

Den dramatiske nyheten førte til at gruppen bak HD-DVD avlyste sin planlagte pressekonferanse i forkant av verdens største elektronikkmesse, CES i Las Vegas - angivelig fordi man ikke hadde noe positivt å fortelle som kunne veie opp for sjokknyheten fra Warner-gruppen.

Blu-ray har så langt hatt størst markedsandel. Med signaleffekten av Warners dumping på toppen, ser det mørkt ut for HD-DVD-formatet.

New York Times siterer medieanalytiker Richard Greenfield hos Pali Research, som mener at dette i praksis kan bety slutten for formatet blant andre Microsoft og Toshiba står bak. Vinneren blir konkurrenten Blu-Ray, med blant andre Sony og Apple i ryggen.

FEIL FORMAT? HD-DVD er død, hevder analytikere etter at filmstudioet Warner dumper formatet til fordel for konkurrenten Blu-ray. Foto: SCANPIX
FEIL FORMAT? HD-DVD er død, hevder analytikere etter at filmstudioet Warner dumper formatet til fordel for konkurrenten Blu-ray. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi forventer at HD-DVD vil dø en snarlig død, sier Greenfield.

- Tungt

Blant studioene som har gitt sin støtte til HD-DVD, NBC Universal og Viacom-gruppen med studioene Paramount og Dreamworks, er det bare Viacom som har en eksklusiv avtale om kun å distribuere på HD-DVD. Greenfield antyder muligheten for at også Viacom kan ha en klausul i avtalen som gir en retrettmulighet over til Blu-ray.- Det er tungt for meg å lese alle kommentarene som nå erklærer HD-DVD for død, uttaler Jodi Sally, markedsdirektør for digital lyd og video hos Toshiba i USA, til Computerworld, etter en særdeles dårlig dag på jobben.

Toshiba holdt imidlertid sin pressekonferanse som planlagt i Las Vegas, og hevder hardnakket at HD-DVD fremdeles er framtidas videoformat.

- Vil at HD-DVD skal feile

Dagbladet.no har tidligere skrevet om «Transformers»-regissør Michael Bay, som gikk hardt ut og hevdet at Microsoft hele tiden har ønsket at både Blu-ray og HD-DVD skal feile, slik at selskapet kan tjene penger på digital nedlasting av film. Microsoft avviste kritikken, men risikerer nå altså at forbrukere i stedet havner på konkurrentenes videoformat.

GIR SEG IKKE: Scott Ramirez i Toshiba America presenterer nye Toshiba HD-DVD-spillere på Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas. Foto: SCANPIX