Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

HD DVD selger fortsatt godt

Men hva skjer med Blu-ray?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er over ni måneder siden HD DVD kapitulerte, og Blu-Ray ble erklært seierherre i formatkrigen.

Men fremdeles er vi et godt stykke unna at Blu-ray klarer å utkonkurrere dvd som det foretrukne formatet for hjemmekino.


Financial Times
skriver nå - som et eksempel på hvor tregt utviklingen går - at HD DVD fortsatt selger godt i USA.

- Vi forventet å se en stor økning i Blu-ray-salget og at HD DVD kom til å dø ut. Men det har bare ikke skjedd, sier Jeff Wisot, direktør i Buy.com, til avisa.

Dårligere enn forventet

Journalist Ole Morten Knudsen i Teknofil.no har skrevet mye om problematikken, og han bekrefter at salget av Blu-ray går tregere enn bransjen forventet da formatkrigen ble avblåst.

Sony håpet at Blu-ray ville ta drøyt 50 prosent av filmmarkedet i løpet av året, men foreløpig er formatets markedsandel på beskjedne ni prosent.

- Forhandlerne forteller til oss at de fremdeles sitter på gjerdet. Produktene er fremdeles dyre, og interessen noe mer laber enn ventet, sier Knudsen til Dagbladet.no.

TREGERE ENN FORVENTET: Salget av Blu-ray går ikke i det tempoet bransjen ønsker. Nå er det spørsmål om hva de økonomiske nedgangstidene betyr for formatets framtid. Dette bildet er fra lanseringa av en ny Blu-ray-opptaker som ble lansert i begynnelsen av oktober. Foto: SCANPIX/AP
TREGERE ENN FORVENTET: Salget av Blu-ray går ikke i det tempoet bransjen ønsker. Nå er det spørsmål om hva de økonomiske nedgangstidene betyr for formatets framtid. Dette bildet er fra lanseringa av en ny Blu-ray-opptaker som ble lansert i begynnelsen av oktober. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Kan dette bety at Blu-ray aldri kommer til å bli folks foretrukne format?

- Det er der usikkerheten ligger. Det er mange som bruker Playstation 3, og dermed har Blu-ray innebygd. De kunne uten problemer ha kjøpt Blu-ray-filmer i dag - men de gjør det ikke i særlig grad.

Senker ikke prisene

Prisene på Blu-ray gått ned, og en kjapp titt hos Platekompaniet viser nå flere nye titler til under 200 kroner.

Prisene skal imidlertid enda mer ned. Det kommer bare ikke til å skje på en stund.

- Det er ikke nok volum til å senke prisene ytterligere nå. Selskapene må få opp oppmerksomheten og etterspørselen etter teknologien først, sier Andy Parsons, styreformann bak Blu-ray Disc Association.

Øker i krisetid?

Selv om HD DVD-salget går godt, trenger ikke folk bekymre seg for at formatkrigen går til ekstraomganger. Dette har sammenheng med at prisene har stupt, og at man nå kan plukke opp en HD DVD-film for en femtilapp mens en spiller koster snaut tre hundre kroner.

image: HD DVD selger fortsatt godt

Spørsmålet er om den vanskelige økonomiske perioden vi er inne i innebærer et enda større hinder for Blu-ray.

- Jeg har snakket med bransjen om dette, og de sier at salget av hjemmeelektronikk sjelden går ned i krisetid. De tror at salget skal holde seg. Spørsmålet er jo bare om det er en Blu-ray-spiller til tusenvis av kroner folk går til innkjøp av, eller om det er andre underholdningsprodukter, sier Knudsen.

Han tror Blu-rays framtid henger nøye sammen med den teknologiske utviklingen. Vil folk foretrekke Blu-ray framfor nedlasting av HD-film fra nettet, som etter hvert kommer for fillt?

Og hvordan vil folk ta imot andregenerasjons Blu-ray-spillere, der for eksempel tilgang til ekstramateriale avhenger av nettilkobling?

- Forhåpentlig kommer de første slike spillerne til Norge før jul, sier Teknofil.no-journalisten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!