HD DVD til Xbox 360 i morgen

Vi har testet den.

(Dagbladet.no): Ikke bare konkurrerer Microsoft og Sony med hver sin spillkonsoll, de har også satt seg på hver sin side av gjerdet i kampen om hvilket HD-format som skal overta etter dagens DVD.

I Sonys PlayStation 3, som lanseres den 23. mars, finner du en innebygget Blu-ray-spiller. Dette er en av hovedårsakene til at spillmaskinen vil koste rundt 6000 kroner, ettersom nestegenerasjons filmavspilling ikke er billig.

Microsoft satser derimot på konkurrent-formatet HD DVD. Forskjellen stopper ikke bare der: HD DVD-spilleren til Xbox 360 er ikke innebygget, men kommer som tilleggsutstyr.

Kommer i morgen

I dag kunne Microsoft fortelle at HD DVD-spilleren deres blir lansert i morgen, til 1795 kroner. Med i pakken følger også den «store» versjonen av Xbox 360-fjernkontrollen.

Nøyaktig en måned før PlayStation 3 slår til med Blu-ray-avspilling, kan Xbox 360-eiere altså nyte (et foreløpig lite) utvalg av filmer med høy oppløsning.

Vi har testet HD DVD-spilleren til Xbox 360 på en 40-tommers LCD-tv fra Samsung. Tv-en støttet riktignok ikke den høyeste HD-oppløsningen 1080p, noe HD DVD-spilleren gjør.

«Houston, vi har HD»
Da vi satte igang «Apollo 13» var likvel effekten klar. På tross av at vi snakker om en begynnende datert film, er råmaterialet på filmen av en slik kvalitet at bildet helt tydelig blir klarere og skarpere enn på DVD. Spesielt tydelig ble dette på effektscenene i filmen.

Det er lett å bli bortskjemt på ny teknologi, spesielt dersom du ikke har et sammenligningsgrunnlag lett tilgjengelig. Inne i den svært intuitive og oversiktlige HD DVD-menyen i filmen var det mulig å se omfattende bakomfilmer, og her kan du få se klipp fra filmen i DVD-oppløsning.

SLIPPES I MORGEN: Den eksterne HD DVD-spilleren til Xbox 360 dukker opp i butikkene i morgen. Foto: MICROSOFT
SLIPPES I MORGEN: Den eksterne HD DVD-spilleren til Xbox 360 dukker opp i butikkene i morgen. Foto: MICROSOFT Vis mer


Kvalitetsforskjellen er umiddelbart merkbar, og veien tilbake til standardformatet DVD virker altfor lang.

Grei installering

Selve installasjonen av HD DVD-spilleren er så enkel som det kan bli. Spilleren kommer med egen strømforsyning, og kobles opp mot Xbox 360-en ved hjelp av en medfølgende USB-kabel. Du trenger ikke frykte for at du dermed bruker opp USB-portene i Xbox 360-en, for bakpå HD DVD-spilleren er to ekstra USB-porter som fungerer med alt av Xbox 360-utstyret.

Før du kobler spilleren til spillmaskinen, må du imidlertid installere den med en medfølgende disk. Når dette er gjort, og spilleren er koblet til, er det bare å se film - Xbox 360en er jo allerede koblet til tv og lydanlegg.


Ikke bråker den noe særlig heller, slik den interne DVD-spilleren til Xbox 360 er beryktet for.

Det er ikke offisiell støtte for bruk av HD DVD-spilleren på PC, men ved å installere noen Toshiba-drivere er det visstnok mulig. Dette er ikke neppe noe som er anbefalt av produsenten, ei heller noe vi har prøvd.

FØLGER MED: Den store versjonen av Xbox 360-fjernkontrollen følger med - denne fungerer også til Windows Media Center-PCer.